Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

ΚΑΡΜΙΚΗ ΕΛΞΗ του Ανδρέα Καλογιάννη

 


«Όμως δεν ήσουν αυτό που φαινόσουν.
Ο διάβολος σαν άγγελος ντυμένος
που με παρέσυρες όπως το κύμα.
 
Και φυσικά σιγά μη με λυπόσουν.
Εγώ μέσα στις φλόγες και καμένος
κι εσύ ήδη με το επόμενό σου θύμα».
Από το σονέτο «Διάβολος».
 
Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε μια ερωτική ιστορία, από αυτές που ίσως όλοι έχουμε ζήσει κάποια στιγμή. Από αυτήν γεννήθηκαν 50 ερωτικά σονέτα. Κοινό τους στοιχείο η βιωματική απεικόνιση της εξέλιξης καταστάσεων, συναισθημάτων και σκέψεων.


Ο ίδιος ο ποιητής επισημαίνει: 

Ξεκίνησα να γράφω δειλά-  δειλά κάποια ποιήματα μετά από κάποια γεγονότα που είχαν συμβεί και έχοντας πολύ ελεύθερο χρόνο τον Μάρτη 2020 (στην πρώτη καραντίνα). Είχα ήδη κάποιες σημειώσεις-δείγματα ποιημάτων από το προηγούμενο διάστημα, απλά τότε αποφάσισα να τα γράψω ολοκληρωμένα σαν ποιήματα. Τον Αύγουστο 2020, με κάποια διαστήματα αποχής, 50 σονέτα είχαν γραφτεί. Ύστερα, ακολούθησε μια σειρά από επιμέλειες είτε από μένα είτε από τον εκδοτικό φτάνοντας στην μορφή που έχει σήμερα το βιβλίο.

Η «Καρμική Έλξη» είναι ουσιαστικά η αποτύπωση μιας μικρής ερωτικής ιστορίας που έζησα και που πολλοί άνθρωποι τυχαίνει να ζήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί την αφήγηση μιας ιστορίας, αλλά όχι με τον παραδοσιακό τρόπο, την πεζογραφία, αλλά μέσω 50 σονέτων, που το καθένα προσθέτει ένα κομμάτι στο συνολικό παζλ. Για αυτό και όταν έκανα ταξινόμηση ποιημάτων, φρόντισα ώστε το κάθε σονέτο να τοποθετηθεί σε συγκεκριμένη θέση εναλλάσσοντας την αρχή, το πρώτο φτερούγισμα της αγάπης με το τέλος, την απώλεια, τον πόνο.

Γενικότερα, η «Καρμική Έλξη» αγγίζει ένα σύνολο θεμάτων, όπως το κάρμα, την αγάπη, τον έρωτα, το πάθος, την μοίρα, αν κάτι είναι γραφτό ή όχι να γίνει, το τυχαίο, το ξαφνικό, το απρόσμενο, αυτό που προκύπτει μαγικά, αβίαστα και φυσικά, την απόρριψη, την θλίψη, τον πόνο, την απώλεια. Όλα αυτά είναι καταστάσεις που ο καθένας μπορεί να ζήσει, συναισθήματα που ο καθένας μπορεί να νιώσει. Για αυτό τον λόγο, όταν άρχισα να επιμελούμαι τα ποιήματα, φρόντισα ώστε να μην φαίνεται το φύλο τόσο του δέκτη όσο και του παραλήπτη του έρωτα ώστε να μπορεί να ταυτιστεί ο καθένας με αυτό που ένιωσα και εγώ. Αυτό κυρίως επιτεύχθηκε από την χρήση ουδετέρων λέξεων (π.χ. άνθρωπος) ή από την υπόνοια αυτών.

Όταν ολοκληρώθηκαν όλα τα στάδια ώστε να κυκλοφορήσει στο εμπόριο, το αποτέλεσμα με είχε συναρπάσει. Η δουλειά που είχε γίνει από τον εκδοτικό οίκο, τους επιμελητές και τον γραφίστα ήταν εντυπωσιακή και ικανοποίησε τις προσδοκίες μου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιμέλειας μέχρι την έκδοση, βρισκόμασταν σε συνεχή επικοινωνία ώστε κάθε λεπτομέρεια του βιβλίου να βρίσκει σύμφωνο και εμένα. Ήδη από την αρχή, με δέχτηκαν ένθερμα και με καθοδήγησαν στα πρώτα μου βήματα, ενώ ακόμη και τώρα, σχεδόν 3 μήνες μετά την κυκλοφορία, συνεχίζουν να με στηρίζουν και να προωθούν το έργο μου με όποιο τρόπο μπορούν. Για όλα αυτά, λοιπόν, που προανέφερα τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας Ανθολογίας Ποιημάτων από το σύνολο των Ελλήνων Ποιητών- Ποιητριών αλλά και ορισμένων ξένων, καθώς επίσης και κειμένων που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Πιθανόν ορισμένοι ποιητές και ποιήτριες να μην έχουν συμπεριληφθεί. Αυτό δεν αποτελεί εσκεμμένη ενέργεια του διαχειριστή του Ιστολογίου αλλά είναι τυχαίο γεγονός. Όσοι δημιουργοί επιθυμούν, μπορούν να αποστέλλουν τα ποιήματά τους

στο e-mail : dimitriosgogas2991964@yahoo.com προκειμένου να αναρτηθούν στο Ιστολόγιο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σεβόμαστε πλήρως τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε δημιουργού, ποιητή και ποιήτριας και επισημαίνουμε πως όποιος δεν επιθυμεί την ανάρτηση των ποιημάτων του ή κειμένων στο παρόν Ιστολόγιο, μπορεί να μας αποστείλει σχετικό μήνυμα και τα γραπτά θα διαγραφούν.

Τέλος υπογράφουμε ρητά ότι το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό και πως δεν η ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου, ποιήματος κτλ γίνεται με μοναδικό στόχο την προβολή της ποίησης και την γνωριμία όλων όσων ασχολούνται με αυτή, με το ευρύτερο κοινό του διαδικτύου.