Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Χριστόφορος ό Μυτιληναίος (βιογραφικό σημείωμα)

Ό Χριστόφορος ό Μυτιληναίος καταγότανε από την Μυτιλήνη και έζησε στην Κωνσταντινούπολη τον 11ο αι. μ.Χ. 'Ασχολήθηκε με την ποίηση και την συγγραφή επιγραμμάτων, θρησκευτικού περιεχομένου. Ο Antonio Bocchi εξεδωκε στα 1887 στη Ρώμη ποιήματα του Χριστόφορου, πού περιλαμβάνονται στον κώδικα Ζ. α. XXIX της Βιβλιοθήκης της Μονής της Κρυπτοφέρρης. Ό Χριστόφορος ό Μυτιληναίος είχε συνδεθεί με τρεις από τους αυτοκράτορες του Βυζαντίου : 
-Μιχαήλ Δ' τον Παφλαγόνα, πού βασίλευσε από το 1034 - 1041, 
-Μιχαήλ Ε' τον Καλαφάτη, πού βασίλευσε μερικούς μήνες στα 1042, 
και τον Κωνσταντίνο Θ' τον Μονομάχο, πού βασίλευσε από το 1042 έως το 1055. 
Ό ποιητής έλαβε πολλά αξιώματα. "Έγινε ανθύπατος και πατρίκιος.


Οι πληροφορίες λήφθηκαν από την διεύθυνση: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/deltion/article/viewFile/4470/4246.pdf 
Δελτίο της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας με θέμα:  Ο βυζαντινός ποιητής Χριστόφορος ο Μυτιληναίος του Θεόδωρου Ξυδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας Ανθολογίας Ποιημάτων από το σύνολο των Ελλήνων Ποιητών- Ποιητριών αλλά και ορισμένων ξένων, καθώς επίσης και κειμένων που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Πιθανόν ορισμένοι ποιητές και ποιήτριες να μην έχουν συμπεριληφθεί. Αυτό δεν αποτελεί εσκεμμένη ενέργεια του διαχειριστή του Ιστολογίου αλλά είναι τυχαίο γεγονός. Όσοι δημιουργοί επιθυμούν, μπορούν να αποστέλλουν τα ποιήματά τους

στο e-mail : dimitriosgogas2991964@yahoo.com προκειμένου να αναρτηθούν στο Ιστολόγιο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σεβόμαστε πλήρως τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε δημιουργού, ποιητή και ποιήτριας και επισημαίνουμε πως όποιος δεν επιθυμεί την ανάρτηση των ποιημάτων του ή κειμένων στο παρόν Ιστολόγιο, μπορεί να μας αποστείλει σχετικό μήνυμα και τα γραπτά θα διαγραφούν.

Τέλος υπογράφουμε ρητά ότι το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό και πως δεν η ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου, ποιήματος κτλ γίνεται με μοναδικό στόχο την προβολή της ποίησης και την γνωριμία όλων όσων ασχολούνται με αυτή, με το ευρύτερο κοινό του διαδικτύου.