Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

ΜΙΧΑΛΑΚΗ Ι. ΜΑΡΑΘΕΥΤΗ - ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Κυκλοφόρησε πρόσφατα, από τις εκδόσεις LITERATURA ET ARTES (literetart@gmail.com)  το βιβλίο ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ του φιλόλογου, συγγραφέα, παιδαγωγού και φιλόσοφου Μιχαλάκη Ι. Μαραθεύτη. Το βιβλίο φέρει τον υπότιτλο Ατενίζοντας τη Ζωή και τον Άνθρωπο με Χαϊκού. Πρόκειται για ποιητική συλλογή με ποιήματα Χαϊκού ποικίλης θεματογραφίας που εστιάζονται στη σύγχρονη σκέψη γύρω από την κοινωνική πραγματικότητα και τη φύση. Το Χαϊκού είναι ποιητικό είδος Ιαπωνικής προελεύσεως με αυστηρές δομικές προδιαγραφές. Τα ποιήματα είναι τρίστιχα με συνολικό αριθμό δεκαεφτά  συλλαβών ως εξής: Πέντε στον πρώτο στίχο, επτά στον δεύτερο και πάλιν πέντε στον τρίτο. Μέσα στους τρεις αυτούς στίχους ο ποιητής πρέπει να κατορθώσει να συμπυκνώσει τη σκέψη του και να περικλείσει το νόημα του ποιήματος και το μήνυμα που θέλει να στείλει.


Η συλλογή χωρίζεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες: Α΄) Από τη φύση Β΄) Από τη ζωή Γ΄) Για τον Άνθρωπο Δ΄) Για την Πατρίδα. Τα ποιήματα είναι γραμμένα με φιλοσοφική και ενίοτε σκωπτική διάθεση, με κύριο χαρακτηριστικό στα περισσότερα τα ηθικά μηνύματα που αποπέμπουν. Στο οπισθόφυλλο, ο ποιητής σημειώνει ανάμεσα σε άλλα πως η ποίηση Χαϊκού, απαιτεί μια πνευματική διεργασία, τόσο από τον δημιουργό όσο και από τον αναγνώστη. Ο δημιουργός καλείται να κωδικοποιήσει τα αισθήματα, τις παρατηρήσεις και τις εκτιμήσεις του σε τρίστιχα ποιήματα, ενώ παράλληλα ο αναγνώστης θα πρέπει να αποκωδικοποιήσει και να επεκτείνει συναισθηματικά και λογικά το περιεχόμενο των ποιημάτων. Με τον τρόπο αυτό, αναφέρει ο Μιχαλάκης Μαραθεύτης, ικανοποιούνται οι δύο βασικοί στόχοι της Ποίησης, η δημιουργικότητα του ανθρώπου και η ανάγκη της επικοινωνίας με τον άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας Ανθολογίας Ποιημάτων από το σύνολο των Ελλήνων Ποιητών- Ποιητριών αλλά και ορισμένων ξένων, καθώς επίσης και κειμένων που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Πιθανόν ορισμένοι ποιητές και ποιήτριες να μην έχουν συμπεριληφθεί. Αυτό δεν αποτελεί εσκεμμένη ενέργεια του διαχειριστή του Ιστολογίου αλλά είναι τυχαίο γεγονός. Όσοι δημιουργοί επιθυμούν, μπορούν να αποστέλλουν τα ποιήματά τους

στο e-mail : dimitriosgogas2991964@yahoo.com προκειμένου να αναρτηθούν στο Ιστολόγιο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σεβόμαστε πλήρως τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε δημιουργού, ποιητή και ποιήτριας και επισημαίνουμε πως όποιος δεν επιθυμεί την ανάρτηση των ποιημάτων του ή κειμένων στο παρόν Ιστολόγιο, μπορεί να μας αποστείλει σχετικό μήνυμα και τα γραπτά θα διαγραφούν.

Τέλος υπογράφουμε ρητά ότι το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό και πως δεν η ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου, ποιήματος κτλ γίνεται με μοναδικό στόχο την προβολή της ποίησης και την γνωριμία όλων όσων ασχολούνται με αυτή, με το ευρύτερο κοινό του διαδικτύου.