Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Αργυρόπουλος Βασίλης (βιογραφικό σημείωμα)

Γεννήθηκε στην Πάρο και πέθανε στην Αθήνα (1894-1953) Υπήρξε ηθοποιός, θιασάρχης, μεταφραστής και σκηνοθέτης. Έγραψε και ποιήματα. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο «Νέα Σκηνή» με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη το 1910 σε ηλικία 16 χρονών. 
Το 1914 στρατεύτηκε και το 1916 οδηγήθηκε στη Γερμανία αιχμάλωτος. Τα χρόνια που έμενε εκεί (περίπου 4) του δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσει τη γερμανική γλώσσα και το θέατρο, που τον βοήθησαν αργότερα να διασκευάσει γερμανόφωνα έργα.
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1919 και σύντομα καθιερώθηκε στους σημαντικότερους και δημοφιλέστερους ηθοποιούς. Παντρεύτηκε την ηθοποιό Γιώτα Λάσκαρη και το 1924 ίδρυσαν τον δικό τους θίασο, με την επωνυμία «Ελληνική Κωμωδία Β. Αργυρόπουλου», που έδωσε με επιτυχία παραστάσεις ελληνικών και ξένων έργων στα αθηναϊκά θέατρα «Κεντρικόν» και «Αλάμπρα», καθώς και σε θέατρα επαρχιακών πόλεων, αλλά και του εξωτερικού. Το 1935 ίδρυσε το δικό του θέατρο στην οδό Ιπποκράτους (αρ.7). Διακρίθηκε ως διασκευαστής και σκηνοθέτης πολλών έργων στα οποία πρωταγωνίστησε. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε μόνο μια φορά, το 1952 στην ταινία του Ψαθά «Το στραβόξυλο».
Παράλληλα, ο Αργυρόπουλος έγραψε ποιήματα και μια ενδιαφέρουσα μελέτη για την τέχνη, την τεχνική και τα μυστικά της ηθοποιίας, που κυκλοφόρησε το 1948 με τίτλο «Η τέχνη του ηθοποιού». Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους κωμικούς ηθοποιούς του Ελληνικού Θεάτρου. Έφυγε στις 29 Απριλίου 1953 σε ηλικία 59 χρονών.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας Ανθολογίας Ποιημάτων από το σύνολο των Ελλήνων Ποιητών- Ποιητριών αλλά και ορισμένων ξένων, καθώς επίσης και κειμένων που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Πιθανόν ορισμένοι ποιητές και ποιήτριες να μην έχουν συμπεριληφθεί. Αυτό δεν αποτελεί εσκεμμένη ενέργεια του διαχειριστή του Ιστολογίου αλλά είναι τυχαίο γεγονός. Όσοι δημιουργοί επιθυμούν, μπορούν να αποστέλλουν τα ποιήματά τους

στο e-mail : dimitriosgogas2991964@yahoo.com προκειμένου να αναρτηθούν στο Ιστολόγιο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σεβόμαστε πλήρως τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε δημιουργού, ποιητή και ποιήτριας και επισημαίνουμε πως όποιος δεν επιθυμεί την ανάρτηση των ποιημάτων του ή κειμένων στο παρόν Ιστολόγιο, μπορεί να μας αποστείλει σχετικό μήνυμα και τα γραπτά θα διαγραφούν.

Τέλος υπογράφουμε ρητά ότι το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό και πως δεν η ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου, ποιήματος κτλ γίνεται με μοναδικό στόχο την προβολή της ποίησης και την γνωριμία όλων όσων ασχολούνται με αυτή, με το ευρύτερο κοινό του διαδικτύου.