Κυριακή, 2 Αυγούστου 2020

Τριφιόδωρος (Αιγύπτιος Ποιητής του 3ου ή 5ου αιώνα π.χ)

Ο  Τριφιόδωρος ήταν ποιητής και γραμματικός από την Αίγυπτο.  Σύμφωνα με τις σωζόμενες πηγές έγραψε στα Ελληνικά. Πιστεύεται ότι έζησε μεταξύ 3ου και 5ου μ.Χ. αιώνα. Καταγότανε από  την Πανόπολι της Άνω Αιγύπτου (σήμερα Αχμίμ), δεδομένου ότι το όνομά του σημαίνει «δώρο της Τρίφιδος», μιας τοπικής θεότητας της Πανοπόλεως. 

Έργα του:
  •  Έγραψε διάφορα ποιητικά και γραμματικά έργα από τα οποία σώζεται μόνο η «Ἰλίου ἅλωσις», ένα επικό ποίημα σε 691 στίχους που αφηγείται το τέλος του Τρωικού Πολέμου
  • «Μαραθωνιακά», για το οποίο εικάζεται πως γράφτηκε για το πώς ο Θησέας νίκησε τον ταύρο του Μαραθώνα.
  • «Τὰ κατὰ Ἱπποδάμειαν», για κάποια γυναίκα με το όνομα αυτό (Πιθανόν για την κόρη του βασιλιά Οινόμαου, ο οποίος σκότωνε όλους τους μνηστήρες της σε αρματοδρομίες έως ότου τον νίκησε ο Πέλοπας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας Ανθολογίας Ποιημάτων από το σύνολο των Ελλήνων Ποιητών- Ποιητριών αλλά και ορισμένων ξένων, καθώς επίσης και κειμένων που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Πιθανόν ορισμένοι ποιητές και ποιήτριες να μην έχουν συμπεριληφθεί. Αυτό δεν αποτελεί εσκεμμένη ενέργεια του διαχειριστή του Ιστολογίου αλλά είναι τυχαίο γεγονός. Όσοι δημιουργοί επιθυμούν, μπορούν να αποστέλλουν τα ποιήματά τους

στο e-mail : dimitriosgogas2991964@yahoo.com προκειμένου να αναρτηθούν στο Ιστολόγιο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σεβόμαστε πλήρως τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε δημιουργού, ποιητή και ποιήτριας και επισημαίνουμε πως όποιος δεν επιθυμεί την ανάρτηση των ποιημάτων του ή κειμένων στο παρόν Ιστολόγιο, μπορεί να μας αποστείλει σχετικό μήνυμα και τα γραπτά θα διαγραφούν.

Τέλος υπογράφουμε ρητά ότι το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό και πως δεν η ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου, ποιήματος κτλ γίνεται με μοναδικό στόχο την προβολή της ποίησης και την γνωριμία όλων όσων ασχολούνται με αυτή, με το ευρύτερο κοινό του διαδικτύου.