Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Τι δεν είναι Ποίηση : Μια προσπάθεια προσέγγισης από 6 ποιητές και ποιήτριες



Για να κατανοήσουμε ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΗΣΗ, απαραίτητα θα πρέπει να γνωρίζουμε πως προσδιορίζεται η ποίηση. Έτσι ακολουθώντας τον αντίθετο δρόμο ορισμών, αποφθεγμάτων και αναλύσεων μπορούμε με ασφάλεια να οδηγηθούμε εκεί που η ποίηση δεν είναι ποίηση. Ας επιχειρήσουμε να διαβάσουμε πέντε ορισμούς της ποίησης όπως μας κοινοποιούνται μέχρι και τις μέρες μας και και ας αντιστρέψουμε το νόημα για να δούμε ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΗΣΗ, χωρίς όμως να αποδεχτούμε ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι δεσμευτικό.

α. Ο Μπομπ Ντύλαν είπε: Ποίηση είναι ένα γυμνό άτομο… Άρα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι: Ένα άτομο που δεν είναι γυμνό δεν είναι ποίηση

β. Ο Πλάτων έγραψε: Η Ποίηση είναι ένα πράγμα ανάλαφρο, φτερωτό και ιερό. Και εδώ μπορούμε να πούμε ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΗΣΗ εκείνο το πράγμα που δεν είναι ανάλαφρο, δεν πετά και είναι ανίερο.
γ. Γνωστή η ρήση του Κ. Καρυωτάκη: Ποίηση είναι το καταφύγιο που φθονούμε. Ως εκ τούτο ένα καταφύγιο που δεν φθονούμε δεν μπορεί να αποτελέσει ποίηση ή χώρο λατρείας της ποίησης.
δ. Ο Γεώργιος Σεφέρης έγραψε ότι: Η Ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα. Άρα ότι δεν προέρχεται από εκεί ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΠΟΙΗΣΗ
ε. Ο αμερικάνός ποιητής Στήβεν Ουάλας είπε πως η ποίηση είναι η αναζήτηση του ανεξήγητου. Και εδώ θα πω πως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΗΣΗ η μη αναζήτηση του ανεξήγητου.


Δημήτριος Γκόγκας 

Μπορούμε λοιπόν να ορίσουμε ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΗΣΗ. Ίσως να μην είναι ένα οικοδόμημα ποιητικού λόγου που δεν προσδιορίζεται και δεν οριοθετείται από τις τεχνικές, πρακτικές και θεωρητικές λεπτές γραμμές που κατά καιρούς έχουν δειχθεί από τους κορυφαίους της ποιητικής τέχνης.  


 **


Αγγέλα Καιμακλιώτη



Ποίηση δεν είναι οι δημόσιες σχέσεις. Δεν είναι οι δημιουργικές ασκήσεις με το λεξικό. Ποίηση δεν είναι η προσποίηση κι αν είναι προσποίηση δεν είναι ποίηση.



**
Ελένη Σέττα 

Ποίηση δεν είναι η Πολιτική

**

Ελένη Τυρίμου


 ΤΙ δεν είναι ποίηση ;

Τι  άραγε να μην είναι ποίηση; , όσο μπορώ θα δώσω την δική μου άποψη σε αυτό το ευρύ ερώτημα .
Η ποίηση είναι όλα και τίποτα!
Δεν είναι ποίηση αν δεν μπορείς να ακούσει όλους του ήχους που υπάρχουν στο πλανήτη Γή  αν δεν μπορείς δεις όλες τις όψεις στο καθρέφτη της ζωής.

Η ποίηση δεν είναι  ποίηση όταν την ορίζεις
Δεν είναι  ποίηση αυτή που δεν πάλετε στο κάθε  σου κύτταρο.
Δεν είναι ποίηση όταν την φυλακίζεις, όταν είναι κοιμωμένη, αδρανείς και κλείνει την πόρτα  της καρδίας .
Η ποίηση  δεν είναι αυτοσκοπός, προβολή , δεν είναι ατελέσφορη, δεν φυλακίζετε,
Δεν είναι τυφλή .
Η ποίηση δεν είναι συνταγή  αντιγραφής , δεν είναι σταυρόλεξο.
Δεν είναι ποίηση όταν δεν ποιήσεις του ουρανού και της Γής  την ποίηση .
Ποίηση δεν είναι όταν την νιώθεις βάρος , όταν δεν είναι  αέρινη  ή κάθε λέξη παλμός.
Τι δεν είναι ποίηση; όταν  διαβάζεις ή γράφεις  και νιώθεις  κενός, απόσταση στο μυαλό σε κάθε συναίσθημα.
Ποίηση δεν είναι αν δεν αποτυπώνεις το πόνο , το γέλιο , το κλάμα , τον έρωτα .
Ποίηση δεν είναι κάθε ποίημα αν δεν είναι  σάλπισμα. 
Ποίηση δεν είναι όταν δεν ποιείται  των πάντων .

**
ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΗΣΗ / Ρούλα Τριανταφύλλου

Ποίηση δεν είναι ο θάνατος, ο πόλεμος, το μίσος.
Το να μην ερωτεύεσαι… τα πάντα.
Να μην αντέχεις τη χαρά ή τον πόνο του άλλου.
Να μη συγκινείσαι με πράγματα απλά,
ένα λουλούδι, μια μοσχοβολιά, ένα τραγούδι.
Να μη σου μιλά η θάλασσα, να μην ακούς το κύμα.
Να μην αφήνεις τον αέρα να σε ταξιδέψει μακριά
μέσα σε πέπλους φαντασίας και ονείρων.
Να μην είσαι κοντά στη λογική, γυμνή από συναισθήματα δυνατά.
Ποίηση δεν είναι η αλαζονεία μπροστά στην ταπεινότητα,
η απαξίωση του ασήμαντου, η περιφρόνηση του κάλλους
ακόμη κι όταν αυτό είναι κρυμμένο μέσα στην ασχήμια
Ποίηση δεν είναι θάνατος, είναι γέννα, έκρηξη ζωής.




**

Χριστάκης Χαραλάμπους

Tι δεν είναι ποίηση λοιπόν? Σίγουρα δεν είναι ο ατέρμονος εναγκαλισμός του σύγχρονου ανθρώπου με οτιδήποτε μη πνευματικό. Οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί θορυβώδες και επιζήμιο για την ψυχική μας υγεία. Είμαστε όντα αυτοκαταστροφικά. Ακόμα και αν όταν λέμε ναι στην πρόοδο προσπαθούμε να βρούμε την ευκαιρία για να επανέλθουμε στο τέλμα οπισθοδρόμησης όπου είχαμε κάποτε κολλήσει.

Ούτε είναι ποίηση το να απορρίπτεις πεσιμιστές όπως ο Καρυωτάκης η ομοφυλόφιλους όπως ο Λαπαθιώτης απλά διότι εσύ έμαθες αλλιώς. Όλοι έχουν κάτι να σε διδάξουν. Ίσως κάποια από τα ιερά τέρατα που θαυμάζεις να είχαν αντιλήψεις εντελώς διαφορετικές από τις δικές σου και εσύ να το αγνοείς.

Δεν είναι ποίηση η εμμονή σου σε ατέρμονες ομοιοκαταληξίες διότι στο σχολείο σε έμαθαν πως αυτά είναι δήθεν τα πιο καλά ποιήματα. Αντηχούν εύηχα και ικανοποιούν τους άλλους αλλά ο δημιουργός τους δεν μπορεί να αφεθεί. Αδυνατεί να αξιοποιήσει εις βάθος την φαντασία του και έτσι αδυνατεί να χρησιμοποιήσει δύσκολες λέξεις που οδηγήσουν μετά τον αναγνώστη σε ένα κόσμο που δεν περίμενε ποτέ να αντικρύσει μπροστά του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας Ανθολογίας Ποιημάτων από το σύνολο των Ελλήνων Ποιητών- Ποιητριών αλλά και ορισμένων ξένων, καθώς επίσης και κειμένων που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Πιθανόν ορισμένοι ποιητές και ποιήτριες να μην έχουν συμπεριληφθεί. Αυτό δεν αποτελεί εσκεμμένη ενέργεια του διαχειριστή του Ιστολογίου αλλά είναι τυχαίο γεγονός. Όσοι δημιουργοί επιθυμούν, μπορούν να αποστέλλουν τα ποιήματά τους

στο e-mail : dimitriosgogas2991964@yahoo.com προκειμένου να αναρτηθούν στο Ιστολόγιο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σεβόμαστε πλήρως τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε δημιουργού, ποιητή και ποιήτριας και επισημαίνουμε πως όποιος δεν επιθυμεί την ανάρτηση των ποιημάτων του ή κειμένων στο παρόν Ιστολόγιο, μπορεί να μας αποστείλει σχετικό μήνυμα και τα γραπτά θα διαγραφούν.

Τέλος υπογράφουμε ρητά ότι το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό και πως δεν η ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου, ποιήματος κτλ γίνεται με μοναδικό στόχο την προβολή της ποίησης και την γνωριμία όλων όσων ασχολούνται με αυτή, με το ευρύτερο κοινό του διαδικτύου.