Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Ο Υπερρεαλισμός το λογοτεχνικό ρεύμα που γοητεύει περισσότερο τους αναγνώστες

Ποιά από τις παρακάτω τεχνοτροπίες (Λογοτεχνικά ρεύματα και κινήματα) σας γοητεύουν περισσότερο; Με το ερώτημα αυτό είχαμε ξεκινήσει πριν από τρεις μήνες περίπου, σαν ένα μικρό παιχνίδι ανάμεσά μας, μια ψηφοφορία στο παρόν ιστολόγιο. Ψήφισαν 93 αναγνώστες  της ποίησης και είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν μόνο ένα λογοτεχνικό ρεύμα. Οι αναγνώστες μας, φάνηκε να γοητεύονται από τον Υπερρεαλισμό και τον Ρομαντισμό και να αφήνουν πίσω τους τα λογοτεχνικά ρεύματα του  Παρνασσισμού και του Κλασικισμού.

Ας δούμε αναλυτικότερα τα αποτελέσματα:

Α/Α
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΡΕΥΜΑ
ΨΗΦΟΙ
ΠΟΣΟΣΤΟ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (περιληπτικά)
1
Σ(ο)υρεαλισμός ή Υπερρεαλισμός
29
31, 18 %
Υπέρβαση του πραγματικού κόσμου με τη απελευθέρωση της φαντασίας. Γλωσσική απελευθέρωση.
2
Ρομαντισμός
24
25,80%
Στο Ρεύμα  κυριαρχεί το συναίσθημα και όχι  λογικής, η ανεξέλεγκτη  φαντασία, η άρνηση της πραγματικότητας και η εξιδανίκευση των πραγμάτων.
3
Συμβολισμός
19
20,43%
Προβολή συναισθημάτων και ψυχικών διαθέσεων  μέσα από αντικείμενα.
4
Ρεαλισμός
6
6,45%
Τήρηση  αντικειμενικής στάσης απέναντι στα γεγονότα.
5
Ιδεαλισμός
5
5,37%
Πρώτη ύλη η συνείδηση (το πνεύμα, η νόηση) που  προϋπήρξε χρονικά της ύλης
6
Νατουραλισμός
5
5,37%
Επικέντρωση του ενδιαφέροντος στα γεγονότα της ζωής και στην υπερβολικά λεπτομερή περιγραφή τους ακόμα και όταν αναφερόμαστε σε βίαιες σκηνές. Το τέλος των ηρώων είναι τραγικό.  
7
Κλασικισμός
4
4,30%
Χαρακτηριστικά του είναι η αρτιότητα, η αρμονία, η ισορροπία και η συμμετρία της έκφρασης
8
Παρνασσισμός
1
1,10%
Χαρακτηριστικό του ρεύματος  είναι η στατικότητα, η απάθεια, η ρεαλιστική αναπαράσταση με ακριβείς περιγραφές, η ισορροπία και η αψεγάδιαστη μορφή.
-
ΣΥΝΟΛΟ
93
100%



Τα αποτελέσματα όπως καταγράφηκαν στο Ιστολόγιο μέχρι και την 29 Ιαν 2014

Κλασικισμός :4 (4%)
 Ρομαντισμός:  24 (25%)
 Ρεαλισμός: 6 (6%)
 Νατουραλισμός: 5 (5%)
 Παρνασσισμός:  1 (1%)
 Συμβολισμός:   19 (20%)
 Σ(ο)υρεαλισμός ή Υπερρεαλισμός: 29 (31%)
 Ιδεαλισμός: 5 (5%)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας Ανθολογίας Ποιημάτων από το σύνολο των Ελλήνων Ποιητών- Ποιητριών αλλά και ορισμένων ξένων, καθώς επίσης και κειμένων που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Πιθανόν ορισμένοι ποιητές και ποιήτριες να μην έχουν συμπεριληφθεί. Αυτό δεν αποτελεί εσκεμμένη ενέργεια του διαχειριστή του Ιστολογίου αλλά είναι τυχαίο γεγονός. Όσοι δημιουργοί επιθυμούν, μπορούν να αποστέλλουν τα ποιήματά τους

στο e-mail : dimitriosgogas2991964@yahoo.com προκειμένου να αναρτηθούν στο Ιστολόγιο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σεβόμαστε πλήρως τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε δημιουργού, ποιητή και ποιήτριας και επισημαίνουμε πως όποιος δεν επιθυμεί την ανάρτηση των ποιημάτων του ή κειμένων στο παρόν Ιστολόγιο, μπορεί να μας αποστείλει σχετικό μήνυμα και τα γραπτά θα διαγραφούν.

Τέλος υπογράφουμε ρητά ότι το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό και πως δεν η ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου, ποιήματος κτλ γίνεται με μοναδικό στόχο την προβολή της ποίησης και την γνωριμία όλων όσων ασχολούνται με αυτή, με το ευρύτερο κοινό του διαδικτύου.