Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΥ ( βιογραφικό σημείωμα)

               
Η Μαρία Σκουρολιάκου γεννήθηκε στην Τιθορέα Φθιώτιδας.
Είναι παντρεμένη  με τον Τάσο Σκουρολιάκο κι έχει δύο παιδιά.
Επιτυχούσα της Νομικής Σχολής, εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα  Αμφίκλειας, από όπου συνταξιοδοτήθηκε ως Διευθύντρια.
Σπουδάστρια  του  Ανοικτού Πανεπιστημίου  στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. Παρακολούθησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημιουργική  Γραφή.
Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών,  της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας,(UNESCO) του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών @Συγγραφέων, της Πανελλήνιας  ΄Ενωσης  Λογοτεχνών(ΠΕΛ), της  Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.

ΕΡΓΑ ΤΗΣ: 

«Αντίδωρο καρδιάς», Εκδόσεις Λαμιακός Τύπος, με α΄έκδοση το  1999, β΄έκδ. το 2005, γ΄έκδοση . 2013
«Δακτυλικά αποτυπώματα», εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2005.
«Ακάθιστος λόγος», Λαμιακός Τύπος, 2008
«Χρώμα Αύριο»,  2015, Λαμιακός Τύπος   


   Έχει λάβει το Πρώτο  Πανελλήνιο  Βραβείο Ποίησης από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών το  2006 για το ποίημα «Μάνα».   
   Επίσης το Β΄ Πανελλήνιο Βραβείο Ποίησης Δελφικών Αγώνων της Πανελλ. Ένωσης Λογοτεχνών το  2006 καθώς  και
Α΄ Πανελλήνιο βραβείο  για τις ποιητικές συλλογές ‘’Αντίδωρο καρδιάς’’ και ‘’Δακτυλικά Αποτυπώματα’’ από το  περιοδικό «ΚΕΛΑΙΝΩ» το  2012.
    Έχει  πάρα πολλές δημοσιεύσεις  στα λογοτεχνικά περιοδικά «Νέα Εστία», «Εμβόλιμον», «Πάροδος», «Νέα Σκέψη», «Αιολικά Γράμματα στο  περιοδικό  της  Εθνικής τράπεζας «Μεταξύ μας » «Μανδραγόρας» «Πολιτιστική»,  «Φρέαρ», « Ένεκεν » κ.α
   Για πολλά χρόνια συνεργάτης  της εφημερίδας Λαμιακός  Τύπος με άρθρα και δοκίμια.

Έχει συμμετάσχει σε  ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑ:

Για τον Δημήτρη  Παπαδίτσα στην ΠΑΡΟΔΟ
Για τον Νίκο Καρούζο, στο ΕΜΒΟΛΙΜΟΝ.
Παρουσίασε  στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας την  ποίηση του Οδυσσέα  Ελύτη .
Στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών την ποίηση του  Κώστα Βάρναλη .
Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων  αναφορά στον προορισμό στης Ποίησης. 
  Έχει καταγραφεί  στο  Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).
Έχει ανθολογηθεί στη  Λογοτεχνική Εγκυκλοπαίδεια του ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ, στην  Πανελλαδική Ανθολογία Μαθητικών Κειμένων Υπουργείου Παιδείας στο  «Ποιητικό Ημερολόγιο» 2008, 2009, 2010, 2011, της   ΕΜΠΕΙΡΙΑ  ΕΚΔΟΤΙΚΗ  και σε πολλές ανθολογίες  έντυπες και διαδικτυακές.
Τα βιβλία της έχουν καταχωρηθεί στη Διεθνή Δανειστική Βιβλιοθήκη του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών  του Παν/μίου DE MONS, Βρυξέλλες. Και στη Διεθνή Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας στην  Αίγυπτο.
     Συμμετείχε  πολλές φορές  στην  κριτική επιτροπή των ετήσιων Δελφικών αγώνων   και στην επιτροπή  Πανελλαδικών   διαγωνισμών ποίησης και  δοκιμίου τα Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.
Για το τελευταίο της βιβλίο ΧΡΩΜΑ ΑΥΡΙΟ αν και κυκλοφόρησε   πρόσφατα γράφτηκαν  και δημοσιεύτηκαν εξαιρετικές κριτικές:  στο ΤVXS από τον φιλόλογο κριτικό ΔΗΜΟ ΧΛΩΠΤΣΙΟΥΔΗ,  στο ΒΙΒΛΙΟ ΝΕΤ από τον Κώστα Θερμογιάννη, στο περιοδικό Vakxikon από  τη Χριστίνα Λιναρδάκη,  στο ‘’CRITIQUE’και στο  ΣΤΙΓΜΑ ΛΟΓΟΥ’’ από τον Λουκά Θεοχαρόπουλο.Κριτικές επίσης από τον συγγραφές και ποιητή Μιχάλη Δελησάββα και τον Λάσκαρη Ζαζάρη.

    To ‘Χρώμα Αύριο’’ προτάθηκε  μαζί με άλλα έξι βιβλία    από τη Λέσχη   Ανάγνωσης του περιοδικού Βακχικόν τον Αύγουστο του 2015.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας Ανθολογίας Ποιημάτων από το σύνολο των Ελλήνων Ποιητών- Ποιητριών αλλά και ορισμένων ξένων, καθώς επίσης και κειμένων που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Πιθανόν ορισμένοι ποιητές και ποιήτριες να μην έχουν συμπεριληφθεί. Αυτό δεν αποτελεί εσκεμμένη ενέργεια του διαχειριστή του Ιστολογίου αλλά είναι τυχαίο γεγονός. Όσοι δημιουργοί επιθυμούν, μπορούν να αποστέλλουν τα ποιήματά τους

στο e-mail : dimitriosgogas2991964@yahoo.com προκειμένου να αναρτηθούν στο Ιστολόγιο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σεβόμαστε πλήρως τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε δημιουργού, ποιητή και ποιήτριας και επισημαίνουμε πως όποιος δεν επιθυμεί την ανάρτηση των ποιημάτων του ή κειμένων στο παρόν Ιστολόγιο, μπορεί να μας αποστείλει σχετικό μήνυμα και τα γραπτά θα διαγραφούν.

Τέλος υπογράφουμε ρητά ότι το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό και πως δεν η ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου, ποιήματος κτλ γίνεται με μοναδικό στόχο την προβολή της ποίησης και την γνωριμία όλων όσων ασχολούνται με αυτή, με το ευρύτερο κοινό του διαδικτύου.