Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Τ' απομεινάρια

Μέσα σε τσέπες και πτυχές πορτοφολιών/ μες σε συρτάρια και παλιούς/ φακέλλους εγκαταλείπονται ό,τι ήταν/ υλοποίηση μνήμης, αντικείμενα/ φορτισμένα από ουσία ψυχής./ Γυμνά κι ανυπεράσπιστα παραδίνουνται/ στο έλεος φιλέρευνων ματιών/ στη βαρβαρότητα ανυπόμονων χεριών./ Μέρα τη μέρα αδειάζουμε τ' απομεινάρια/ απ' το μυστήριο της ζωής που αποκρατούσαν/ γίνουνται απλά χαρτιά, αδιάφορα/ αντικείμενα που πιάνουνε χρήσιμο χώρο./ Δεν απομένει παρά να πάρουν/ το δρόμο της φωτιάς. Είναι νεκρά καθώς εκείνος που του ανήκαν.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια καλημέρα με το αριστουργηματικό -κατά τη γνώμη μου- "Μανταντάγιο", που αναφέρεται στην ομώνυμη ταινία του Ακίρα Κουροσάβα:

Μανταντάγιο

Χρειάζεται ένας βίος ολάκερος
για ν' αγαπήσει κανείς τη ζωή
Edgar Lee Masters



Όχι, δεν ειμ' ακόμη έτοιμος
δε θα 'μαι ίσως ποτέ

όσο υπάρχει το άρωμα
του γιασεμιού έξω στον κήπο
τα χελιδόνια στα σύρματα του τηλεφώνου.
Όσο θα πέφτει η βροχή λοξά στο τζάμι
και θ' αφρίζει το κύμα της θάλασσας.
Όσο το πορτοκάλι θα μιμείται
τη σφαιρικότητα της γης κι η μέλισσα
θ' ασπάζεται όλα τα λουλούδια στη σειρά.

Όσο η ματιά θ' ανακαλύπτει άγνωστη γη
στις σελίδες ενός άκοπου βιβλίου
κι η ακοή θ' ακολουθεί εκστατική
τις τρίλιες κάποιου αθώρητου βιολιού.

Όσο θα παίρνω καθημερινά
το μερτικό μου από τους θησαυρούς του κόσμου.

Γιώργης Μανουσάκης, από τη συλλογή "Στ' ακρωτήρια της ύπαρξης", εκδ. Γαβριηλίδης

κ.κ.






Δημήτριος Γκόγκας είπε...

ευχαριστώ

Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας Ανθολογίας Ποιημάτων από το σύνολο των Ελλήνων Ποιητών- Ποιητριών αλλά και ορισμένων ξένων, καθώς επίσης και κειμένων που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Πιθανόν ορισμένοι ποιητές και ποιήτριες να μην έχουν συμπεριληφθεί. Αυτό δεν αποτελεί εσκεμμένη ενέργεια του διαχειριστή του Ιστολογίου αλλά είναι τυχαίο γεγονός. Όσοι δημιουργοί επιθυμούν, μπορούν να αποστέλλουν τα ποιήματά τους

στο e-mail : dimitriosgogas2991964@yahoo.com προκειμένου να αναρτηθούν στο Ιστολόγιο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σεβόμαστε πλήρως τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε δημιουργού, ποιητή και ποιήτριας και επισημαίνουμε πως όποιος δεν επιθυμεί την ανάρτηση των ποιημάτων του ή κειμένων στο παρόν Ιστολόγιο, μπορεί να μας αποστείλει σχετικό μήνυμα και τα γραπτά θα διαγραφούν.

Τέλος υπογράφουμε ρητά ότι το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό και πως δεν η ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου, ποιήματος κτλ γίνεται με μοναδικό στόχο την προβολή της ποίησης και την γνωριμία όλων όσων ασχολούνται με αυτή, με το ευρύτερο κοινό του διαδικτύου.