Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Καρέλια Αγρινίου

.............
Ακουμπισμένα βιβλία, από τις παλιά του αίγλη. Από τις παλιές καλές ένδοξες μέρες όπως αυτοσαρκαζόμενος λεει : «Η ερωμένη της» της φίλης του Ντόρας Ρωζέττη με την θερμή αφιέρωση, σε αυτόν και Εκείνον, μια μετάφραση του Ζιντ «Ο Οσκαρ Γουάιλτ και εγώ» στην έκδοση του εκδοτικού οίκου «Φλόγα» , από τον Λαπαθιώτη. Αποκόμματα πεζοτράγουδων του Κάρκο… Οι τοίχοι ντυμένοι βιβλιοθήκη. Στην κορφή της ένας αντίγραφο του Ρενουάρ.
Το σπίτι μυρίζει κλεισούρα. Τα πατζούρια κλειστά, για να μην μπαίνει ο ήλιος. Στην σκιά να απολαμβάνει τα τσιγαράκια του. Και τα ποτάκια του. Στο μισοσκόταδο. Το βράδυ προτιμούσε να φωτίζετε με κεριά. Καλύτερα για όλους αλλά κυρίως για την γυναίκα – μητέρα, την μόνη ιδιότητα που μπορεί να δεχτεί στο θηλυκό. Μόνο μητέρα. Φάντασμα και αυτή, όπως και Εκείνος. Οι πλέον αγαπημένη του άνθρωποι φαντάσματα. Αυτός εκεί, και τα φαντάσματα Εκείνου και της μητέρας του. Από τότε που χάθηκε και η μητέρα του , η αρρώστια του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση. Δεν άναβε τα βράδια το φως και την ημέρα δεν άνοιγε τα παράθυρα. Ήταν περήφανος άνθρωπος αυτός. Δεν ήθελε να βλέπουν οι ζωντανοί την παρακμή του, καλά – καλά ούτε και ο ίδιος. Και για να μπορεί να προβάλει στις μαυρίλα τα αγαπημένα του πρόσωπα. Της μητέρας του και Εκείνου. Κυρίως Εκείνου. Καλύτερα, από την εποχή της πρέζας καλύτερα. Την είχε κόψει την πρέζα αυτός. Χρόνια. Με πόνους. Έπινε πολύ οινόπνευμα όμως, πια ήταν αλκοολικός. Αλκοολικός και δυστυχισμένος. Ένας γέρος, δυστυχισμένος αλκοολικός που ζούσε με τις αναμνήσεις του μπεκροπίνοντας και καπνίζοντας απανωτά βαριά τσιγάρα, Καρέλια Αγρινίου. Το πακέτο άσπρο. Πόσες φορές δεν έχει γράψει ποιήματα, εκεί. Βολεύει και η κασετίνα. Το πλακέ του σχήμα τέλος πάντων.
Στο τοίχο δέσποζε η φωτογραφία του εραστή του. Εκείνου… Τον μόνο που ερωτεύτηκε στην ζωή του, έτσι απόλυτα, λυτρωτικά, αιώνια. Πάνε 50 χρόνια από τότε που τον αποθανάτισε ο πλανόδιος φωτογράφος, ένα βράδυ Παρασκευής, σ’ ένα καφενείο της οδού Σταδίου. Εκείνος ότι είχε πάρει το πτυχίο του από την φιλοσοφική και έλαμπε δίπλα σε αυτόν. Ωραίο παιδί. Παθιάρης και ευαίσθητος. Νεκρός από πρέζα. Έχουν περάσει δεκαετίες και ακόμα να το πιστέψει ότι έχει για πάντα φύγει.................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας Ανθολογίας Ποιημάτων από το σύνολο των Ελλήνων Ποιητών- Ποιητριών αλλά και ορισμένων ξένων, καθώς επίσης και κειμένων που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Πιθανόν ορισμένοι ποιητές και ποιήτριες να μην έχουν συμπεριληφθεί. Αυτό δεν αποτελεί εσκεμμένη ενέργεια του διαχειριστή του Ιστολογίου αλλά είναι τυχαίο γεγονός. Όσοι δημιουργοί επιθυμούν, μπορούν να αποστέλλουν τα ποιήματά τους

στο e-mail : dimitriosgogas2991964@yahoo.com προκειμένου να αναρτηθούν στο Ιστολόγιο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σεβόμαστε πλήρως τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε δημιουργού, ποιητή και ποιήτριας και επισημαίνουμε πως όποιος δεν επιθυμεί την ανάρτηση των ποιημάτων του ή κειμένων στο παρόν Ιστολόγιο, μπορεί να μας αποστείλει σχετικό μήνυμα και τα γραπτά θα διαγραφούν.

Τέλος υπογράφουμε ρητά ότι το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό και πως δεν η ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου, ποιήματος κτλ γίνεται με μοναδικό στόχο την προβολή της ποίησης και την γνωριμία όλων όσων ασχολούνται με αυτή, με το ευρύτερο κοινό του διαδικτύου.