Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Μιχάλης Σταφυλάς (βιογραφικό σημείωμα)


Πεζογράφος, εκδότης και κριτικός λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στη Γρανίτσα Ευρυτανίας το 1920. Σπούδασε  στη Νομική Σχολή την οποία εγκατέλειψε παίρνοντας μέρος στην Εθνική Αντίσταση (1941-44). Εργάστηκε ως υπάλληλος του Υπουργείου Συγκοινωνιών, αλλά απολύθηκε από την δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967.
Μετά την απόλυσή του , δημιούργησε τον εκδοτικό οίκο "Πολιτισμός" που κυκλοφόρησε την 10τομη “Παγκόσμιο Εγκυκλοπαίδεια Γραμμάτων και Τεχνών: Γίγαντες τον πνεύματος”, της οποίας τα περισσότερα κείμενα έγραψε ο ίδιος. 
Στον λογοτεχνικό τομέα είναι ο πρώτος μελετητής που παρουσίασε στην πατρίδα μας τον μεγάλο τούρκο ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, με το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Ναζίμ Χικμέτ. Ένας πρωτοπόρος ποιητής” (1950). Διατέλεσε συνδιευθυντής του περιοδικού "Νεοελληνικός Λόγος", από το 1973 ως το 1987 διευθυντής του περιοδικού "Θεσσαλική Εστία" και από το 1988 ως σήμερα της "Πνευματικής Ζωής", (όπου διαδέχτηκε τον Μελή Νικολαΐδη).
 
Σήμερα επιμελείται την έκδοση του τριμηνιαίου περιοδικού της Πανευρυτανικής Ένωσης "Ευρυτανικά Χρονικά". Κάθε χρόνο εκδίδει την "Διαρκή Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας", που βρίσκεται στον 19ο τόμο. Από το 1981 εκλέγεται διοικητικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών και κατόπιν της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Είναι αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της "Διεθνούς Εταιρίας Λογοτεχνίας" και μέλος του ΠΕΝ.
Βιογραφείται σε ελληνικές και ξένες εγκυκλοπαίδειες.

Έργ ατου: 


(2006)
Βαλκάνιοι συγγραφείς, Βασιλόπουλος Στέφανος Δ.
(2006)
Λατινοαμερικανοί συγγραφείς, Βασιλόπουλος Στέφανος Δ.
(2004)
Αμερικανοί συγγραφείς, Βασιλόπουλος Στέφανος Δ.
(2003)
Άγγλοι συγγραφείς, Βασιλόπουλος Στέφανος Δ.
(2003)
Γάλλοι συγγραφείς, Βασιλόπουλος Στέφανος Δ.
(2003)
Γερμανοί συγγραφείς, Βασιλόπουλος Στέφανος Δ.
(2003)
Ρώσσοι συγγραφείς, Βασιλόπουλος Στέφανος Δ.
(2000)
Ανδρέας Ι. Πουρνάρας, Πάπυρος Εκδοτικός Οργανισμός
(1998)
Διαρκής ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, Περιοδικό Πνευματική Ζωή
(1998)
Πολλοί 'ναι οι δρόμοι που έχ' ο νους, Περιοδικό Πνευματική Ζωή
Επί τον τύπον των ήλων, Βασιλόπουλος Στέφανος Δ.
Επίσημη αγραμματοσύνη, Περιοδικό Πνευματική Ζωή
Η Άντα Κατσίκη - Γκίβαλου μέσα από τις φιλολογικές διαδρομές της, Περιοδικό Πνευματική Ζωή
Η αρχή και το τέλος της σοβιετικής λογοτεχνίας, Περιοδικό Πνευματική Ζωή
Ναζίμ Χικμέτ, Περιοδικό Πνευματική Ζωή
Ο Καζαντζάκης κάτω απ' το φως της διαλεκτικής, Βασιλόπουλος Στέφανος Δ.
Ο ποιητής μας Κώστας Βάρναλης, Περιοδικό Πνευματική Ζωή
Προβλήματα κριτικής, Περιοδικό Πνευματική Ζωή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας Ανθολογίας Ποιημάτων από το σύνολο των Ελλήνων Ποιητών- Ποιητριών αλλά και ορισμένων ξένων, καθώς επίσης και κειμένων που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Πιθανόν ορισμένοι ποιητές και ποιήτριες να μην έχουν συμπεριληφθεί. Αυτό δεν αποτελεί εσκεμμένη ενέργεια του διαχειριστή του Ιστολογίου αλλά είναι τυχαίο γεγονός. Όσοι δημιουργοί επιθυμούν, μπορούν να αποστέλλουν τα ποιήματά τους

στο e-mail : dimitriosgogas2991964@yahoo.com προκειμένου να αναρτηθούν στο Ιστολόγιο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σεβόμαστε πλήρως τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε δημιουργού, ποιητή και ποιήτριας και επισημαίνουμε πως όποιος δεν επιθυμεί την ανάρτηση των ποιημάτων του ή κειμένων στο παρόν Ιστολόγιο, μπορεί να μας αποστείλει σχετικό μήνυμα και τα γραπτά θα διαγραφούν.

Τέλος υπογράφουμε ρητά ότι το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό και πως δεν η ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου, ποιήματος κτλ γίνεται με μοναδικό στόχο την προβολή της ποίησης και την γνωριμία όλων όσων ασχολούνται με αυτή, με το ευρύτερο κοινό του διαδικτύου.