Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016

Στη μέση της ασφάλτου : Ποιητική Συλλογή της Μαρίας Κυρτσάκη. Εκδόθηκε το 2005 και περιλαμβάνει ποιήματά της περιόδου 1973-2002


Γλίστρησε αερικό
πανάθλια χαίτη κρέμονταν
ρουθούνια ανοιγμένα.
Τον τύλιξε το αίμα, κόχλαζε
τα μακαρόνια θυμήθηκε
τη δάφνη
και τη σόμπα
που γέμιζε φυσώντας η γλώσσα του
στάχτη.
Γλυκιά μου παράγκα
με την καλαμωτή και τον ασβέστη.

...

Στο μαχαλά
Η θεία Αρετώ περίμενε μόνο
Γύρω της μυξιάρικα ως έξι χρόνων
(Μια μύξα κίτρινη σαν σταλακτίτης)
Κι αγνάντευε από τη γωνία την εργάτρια.
– παλιά συνάδελφος του πρωινού
Να πει την καλησπέρα της για να τ’ αφήσει τα σκαλιά
Να σηκωθεί και να βαδίσει στο κρεβάτι.
Σαν όνειρο διάβηκε την ήπειρο
Και στον εμφύλιο ασπάστηκε τον άντρα της
Έθαψε κι ένα παιδί που ’φαγαν τα ποντίκια

Ξημέρωμα πήρε το σώμα του
Το έριξε απ’ τα βράχια
Έλειπαν πέντε δάχτυλα
Τα μάτια του κλειστά του ύπνου

Και βύζαινε ακόμα τον καρπόη Ποιητική αυτή συλλογή είναι συγκεντρωτική έκδοση των ποιητικών συλλογών: "Οι λέξεις", 1973, "Ο κύκλος", 1976, "Η εταζέρα", 1978, "Δέκα μικρά ποιήματα", 1981, "Η γυναίκα με το κοπάδι", 1982, "Περίληψη για την νύχτα", 1986, "Ημέρια νύχτα", 1989, "Σχιστή οδός", 1992, "Μαύρη θάλασσα", 2000, "Λιγοστό και να χάνεται", 2002.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας Ανθολογίας Ποιημάτων από το σύνολο των Ελλήνων Ποιητών- Ποιητριών αλλά και ορισμένων ξένων, καθώς επίσης και κειμένων που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Πιθανόν ορισμένοι ποιητές και ποιήτριες να μην έχουν συμπεριληφθεί. Αυτό δεν αποτελεί εσκεμμένη ενέργεια του διαχειριστή του Ιστολογίου αλλά είναι τυχαίο γεγονός. Όσοι δημιουργοί επιθυμούν, μπορούν να αποστέλλουν τα ποιήματά τους

στο e-mail : dimitriosgogas2991964@yahoo.com προκειμένου να αναρτηθούν στο Ιστολόγιο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σεβόμαστε πλήρως τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε δημιουργού, ποιητή και ποιήτριας και επισημαίνουμε πως όποιος δεν επιθυμεί την ανάρτηση των ποιημάτων του ή κειμένων στο παρόν Ιστολόγιο, μπορεί να μας αποστείλει σχετικό μήνυμα και τα γραπτά θα διαγραφούν.

Τέλος υπογράφουμε ρητά ότι το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό και πως δεν η ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου, ποιήματος κτλ γίνεται με μοναδικό στόχο την προβολή της ποίησης και την γνωριμία όλων όσων ασχολούνται με αυτή, με το ευρύτερο κοινό του διαδικτύου.