Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ .... Γράφει η Κυριακή Μάγκουρα-Αγγελάκη (Δασκάλα)


(Εικόνα: Μετά τη σφαγή στη Σαμοθράκη, François-Auguste Vinson)




•    Από πότε οι σκλαβωμένοι Έλληνες επαναστατούν  κατά των Οθωμανών κατακτητών;

Την απάντηση την δίνει ο Επαμ. Ιω. Μαλαίνος στο έργο του «Ιστορία των ξενικών επεμβάσεων» τ. Α’, Αθήναι 1955, σ.5 από το βιβλίο του Σαράντου Καργάκου «Μαθήματα Νεότερης Ιστορίας» τ. Α’.

 «Πριν ακόμη παρέλθη ολόκληρος δεκαετία από της ημέρας της αλώσεως της Βασιλευούσης εσημειώθησαν αι πρώται εξεγέρσεις του έθνους και εξηκολούθησαν αδιακόπως δια μέσου ολοκαυτωμάτων και σπαρακτικών θυσιών, μέχρις ότου κατώρθωσε να αποκυλίση τον λίθον της δουλείας και δημιουργήση πατρίδα ελευθέραν».

•    Γιατί απέτυχαν όλα αυτά τα κινήματα;

Γιατί είχαν τοπικό χαρακτήρα  και ήταν περιορισμένη η δυνατότητά τους. Κοινό τους γνώρισμα, η υποκίνηση τους από ξένες δυνάμεις, της Ευρώπης και της Ρωσίας, για τα δικά τους συμφέροντα και οφέλη.

Η πρώτη Ελληνική εξέγερση σημειώθηκε το 1463-1479. Τουρκοενετικός πόλεμος. Πρώτος μάρτυρας αγωνιστής κατά των Τούρκων είναι ο Μιχαήλ Ράλλης, επικεφαλή του σώματος των Μανιατών.
Ράλλης και Βενετοί άρχοντες θανατώθηκαν με ανασκολοπισμό (παλούκωμα) από τον Ομάρ Πασά.
Πολλά κινήματα πραγματοποιήθηκαν από τους Έλληνες για την πολυπόθητη Ελευθερία  μέσα στους δύο αιώνες 16ο και 17ο αιώνα μέχρι να έρθει η ευλογημένη ώρα της Μεγάλης Επανάστασης του 1821.Προηγήθηκαν πάνω από 30 Επαναστατικά Κινήματα στον Ελλαδικό χώρο πριν από το Διαφωτισμό, τη Γαλλική Επανάσταση και τους πολέμους του Ναπολέοντα. Η  Επανάσταση του 1821 είχε τις δικές της ελληνικές ρίζες.

Ο γέρος του Μοριά προμηνύει στα παρακάτω λόγια του τη λαμπρή ημέρα της Ανάστασης του Γένους μας:
« Αφού χαλιώντας η Κωνσταντινούπολη επικνώθη ολούθε το σκοτάδι της δουλείας, συνέβη εις την ελληνική φυλήν, ό,τι συμβαίνει την νύκτα εις τον κόσμο, που η ώρα η πλέον σκοτεινή, η πλέον θαμπή της νυκτός είναι η ώρα που σιμώνει το φως».

Κυριακή Μάγκουρα-Αγγελάκη
Δασκάλα


1 σχόλιο:

Κική Ματέρη είπε...

Οσάκις και εάν ελέγετο το μάθημα της ιστορίας το ξεχναγα πάντοτε . Ήσαν που είχαν μιαν εμμονήν με την αλήθεια. Τώρα πιάν μαλακωσα ολίγον ,μεγάλωσα και το ψέμαν μ'αρεσει λίγο.
Κική Ματέρη

Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας Ανθολογίας Ποιημάτων από το σύνολο των Ελλήνων Ποιητών- Ποιητριών αλλά και ορισμένων ξένων, καθώς επίσης και κειμένων που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Πιθανόν ορισμένοι ποιητές και ποιήτριες να μην έχουν συμπεριληφθεί. Αυτό δεν αποτελεί εσκεμμένη ενέργεια του διαχειριστή του Ιστολογίου αλλά είναι τυχαίο γεγονός. Όσοι δημιουργοί επιθυμούν, μπορούν να αποστέλλουν τα ποιήματά τους

στο e-mail : dimitriosgogas2991964@yahoo.com προκειμένου να αναρτηθούν στο Ιστολόγιο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σεβόμαστε πλήρως τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε δημιουργού, ποιητή και ποιήτριας και επισημαίνουμε πως όποιος δεν επιθυμεί την ανάρτηση των ποιημάτων του ή κειμένων στο παρόν Ιστολόγιο, μπορεί να μας αποστείλει σχετικό μήνυμα και τα γραπτά θα διαγραφούν.

Τέλος υπογράφουμε ρητά ότι το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό και πως δεν η ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου, ποιήματος κτλ γίνεται με μοναδικό στόχο την προβολή της ποίησης και την γνωριμία όλων όσων ασχολούνται με αυτή, με το ευρύτερο κοινό του διαδικτύου.