Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

ΑΡΧΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Γράφει η Κανέλλα Καμινάρη




(Εικόνα: Το ξεκίνημα για τον Μεγάλο Σηκωμό, 17 Μάρτη 1921 στην Μάνη, Κυριάκος Κάσσης)




Μέσα στον άδοξο χρόνο, τέσσερις αιώνες σκλαβιά! Ετούτη η σκέψη με βασανίζει από παλιά για τη χώρα μου που υπέφερε στον κόσμο όσο καμιά. Κάποιο θαμπό όνειρο μου ψιθυρίζει για την ντροπή μιας σκλαβωμένης πατρίδας, της Ελλάδας μας.

Η Μάνη μόνο στο Μοριά αδούλωτη, φρούριο απόρθητο, περήφανη, έγινε φόβητρο σε κάθε τούρκικο  σεράι. Απάτητη, ποτέ δεν προσκύνησε Πασά μήτε Τσοχατζαραίο! Η γλώσσα αδυνατούσε να εκφέρει λόγο, η ψυχή τους όμως λαχταρούσε γοργά το μπαρούτι. Έτσι, με μεγαλοψυχία οι Μανιάτες στις 17 Μαρτίου του 1821 ορκίστηκαν στον ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ στην ΤΣΙΜΟΒΑ και ύψωσαν την πρώτη επαναστατική σημαία που έγραφε «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ».

Τόσα χρόνια υποδουλωμένη η πατρίδα τους, «Έθνος υπό Έθνος»,  ξέρανε  η αλμύρα την προσμονή, χωρίς ίχνος υπομονής, μονάχα το φως του δίκιου τους  λαμπάδιαζε στο μυαλό τους…

Την 23η Μαρτίου, ο ΠΕΤΡΟΜΠΕΗΣ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ με τους αγωνιστές  του ελευθερώνουν την Καλαμάτα. Ακολούθησε δοξολογία στον ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ παρουσία πολλών οπλαρχηγών του ΜΟΡΙΑ, ευλογώντας τα λάβαρά τους. Κατόπιν συστάθηκε η «Μεσσηνιακή Γερουσία» και συνέταξε  ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ  προς την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ  ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ γνωστοποιώντας ότι οι ‘ΠΑΝΕΛΛΗΝΕΣ’ ξεσηκώθηκαν για την ελευθερία τους, για να αποσείσουν τον Τουρκικό Ζυγό.

Ο Θεός  ήξερε ότι η  μεγάλη ώρα είχε φτάσει, ο μύθος για επανάσταση είχε πάρει σάρκα και οστά…
Κάθε γεφύρι προσάναμμα λαμπάδιαζε…
Κάθε ρυάκι κυλούσε κόκκινο…
Κάθε ξωκλήσι απόσταμα τιμής…
Κάθε πουλί κελαηδούσε στα αποκαΐδια, φλάμπουρο της λευτεριάς λιμάνι…

Ελλάδα μας! Εμπρός στυλώσου ανδρειωμένη, βάστα γερά στο χέρι τ' άρματά σου, επαναστάτισσας σάλπιγγας θεριά ηχήστε απ' άκρη σ’ άκρη… «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ».

ΑΝΑΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ :ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΕΧΝΩΝ,ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας Ανθολογίας Ποιημάτων από το σύνολο των Ελλήνων Ποιητών- Ποιητριών αλλά και ορισμένων ξένων, καθώς επίσης και κειμένων που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Πιθανόν ορισμένοι ποιητές και ποιήτριες να μην έχουν συμπεριληφθεί. Αυτό δεν αποτελεί εσκεμμένη ενέργεια του διαχειριστή του Ιστολογίου αλλά είναι τυχαίο γεγονός. Όσοι δημιουργοί επιθυμούν, μπορούν να αποστέλλουν τα ποιήματά τους

στο e-mail : dimitriosgogas2991964@yahoo.com προκειμένου να αναρτηθούν στο Ιστολόγιο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σεβόμαστε πλήρως τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε δημιουργού, ποιητή και ποιήτριας και επισημαίνουμε πως όποιος δεν επιθυμεί την ανάρτηση των ποιημάτων του ή κειμένων στο παρόν Ιστολόγιο, μπορεί να μας αποστείλει σχετικό μήνυμα και τα γραπτά θα διαγραφούν.

Τέλος υπογράφουμε ρητά ότι το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό και πως δεν η ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου, ποιήματος κτλ γίνεται με μοναδικό στόχο την προβολή της ποίησης και την γνωριμία όλων όσων ασχολούνται με αυτή, με το ευρύτερο κοινό του διαδικτύου.