Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2016

Κόρρινα (Αναφορά)

Η Κόρρινα ήταν ποιήτρια της Αρχαιότητας. Καταγόταν από την Τανάγρα της Βοιωτίας και έζησε τον 6ο αιώνα Π.Χ . Ασχολήθηκε με τη Λυρική Ποίηση. Ιστορικά μνημονεύεται η ποιητική διαμάχη της με τον Πίνδαρο τον οποίο κέρδισε σε Ποιητικούς Διαγωνισμού. Σύμφωνα με τον Παυσανία η νίκη της οφειλόταν,  κυρίως στο κάλλος της και στη χρησιμοποίηση της  τοπικής Βοιωτικής Διαλέκτου σε αντίθεση με τον Πίνδαρο που χρησιμοποιούσε τη Δωρική Διάλεκτο. Στα ποιήματά της διακρίνονται πεντάστιχες ή εξάστιχες στροφές . Πηγή έμπνευσή της οι αρχαίοι βοιωτικοί μύθοι. 
Στο Ιστορικομυθικόν λεξικό (1834) του Δανιήλ Δημητρίου Μαγνητος αναφέρεται ότι η Κορρινα έζησε περί το 490 π.χ. 

Γνωστά της έργα είναι τα παρακάτω ποιήματα:

ü  Μινύαι: Το ποίημα αυτό αναφέρεται στις ις τρεις ενήλικες κόρες του βασιλιά Μινύα του Ορχομενού: τη Λευκίππη, την Αρσίππη, και την Αλκαθόη.
ü  Κορωνίδες: Το Ποίημα μιλά για τις δύο κόρες του Ωρίωνα, τη Μενίππη και τη Μητιόχη, οι οποίες έκοψαν το λαιμό τους με τη σαΐτα του αργαλειού τους, θυσιάζοντας τον εαυτό τους για χάρη των συμπολιτών τους.

    Άλλα έργα:
    

  • Βοιωτός 
  • Επτά επί Θήβας,
  • Γηροια,
  • Ευωνυμία,
  • Ιόλαος,
  • Κατάπλους.

Το  μεγαλύτερο μέρος του έργου της διατηρείται σε αποσπάσματα αιγυπτιακού παπύρου του 2ου αι. π.Χ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας Ανθολογίας Ποιημάτων από το σύνολο των Ελλήνων Ποιητών- Ποιητριών αλλά και ορισμένων ξένων, καθώς επίσης και κειμένων που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Πιθανόν ορισμένοι ποιητές και ποιήτριες να μην έχουν συμπεριληφθεί. Αυτό δεν αποτελεί εσκεμμένη ενέργεια του διαχειριστή του Ιστολογίου αλλά είναι τυχαίο γεγονός. Όσοι δημιουργοί επιθυμούν, μπορούν να αποστέλλουν τα ποιήματά τους

στο e-mail : dimitriosgogas2991964@yahoo.com προκειμένου να αναρτηθούν στο Ιστολόγιο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σεβόμαστε πλήρως τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε δημιουργού, ποιητή και ποιήτριας και επισημαίνουμε πως όποιος δεν επιθυμεί την ανάρτηση των ποιημάτων του ή κειμένων στο παρόν Ιστολόγιο, μπορεί να μας αποστείλει σχετικό μήνυμα και τα γραπτά θα διαγραφούν.

Τέλος υπογράφουμε ρητά ότι το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό και πως δεν η ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου, ποιήματος κτλ γίνεται με μοναδικό στόχο την προβολή της ποίησης και την γνωριμία όλων όσων ασχολούνται με αυτή, με το ευρύτερο κοινό του διαδικτύου.