Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Σαπφώ (αναφορά)

H Σαπφώ ήταν λυρική ποιήτρια. Γεννήθηκε (πιθανότατα) στην Ερεσό της Λέσβου περί το 630 Π.Χ και απεβίωσε το 570 Π.Χ. Θεωρείται η σημαντικότερη ποιήτρια της Αρχαιότητας. Τα ποιήματά της γράφτηκαν στην αιολική διάλεκτο.
Οι γονείς της ήταν ο Σκαμανδρώνυμος και μητέρα της η Κλεΐς. Είχε επίσης τρεις αδελφούς, τον Λάριχο, τον Χάραξο και τον Ευρύγιο. Σύμφωνα με το λεξικό Σούδα πιθανότατα παντρεύτηκε έναν πλούσιο από την Άνδρο, τον Κερκύλα, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, που ονομάστηκε Κλεΐδα. Κάποια χρονική στιγμή, λόγω πολιτικών αναταραχών στη Λέσβο εξορίστηκε μαζί με άλλους στη Σικελία όπου και έζησε προσωρινά μέχρι και την κατάληση της τυραννίας επί  Πιττακού του Μυτιληναίου. Με την επιστροφή της ίδρυσε Ωδείο, όπου συγκέντρωνε νεαρές γυναίκες κυρίως αριστοκράτισσες και τους δίδασκε τις τέχνες της Μουσικής και της Ποίησης. Οι σχέσεις της Σαπφούς με τις μαθήτριες της συχνά ξεπερνούσαν ακόμα και τα στενά όρια της φιλικής σχέσης με αναφορές σε ερωτικές διαστάσεις. Με το όνομά της έχει συνδεθεί και ο λεσβιακός έρωτας.
Είπαν και έγραψαν για αυτήν:
 Ο Πλάτων την ονομάζει «σοφή» και «δέκατη Μούσα»,
ο Ανακρέων «ηδυμελή»,
ο Λουκιανός«μελιxρόν αύχημα Λεσβίων»
οι Ιουλιανός και Αντίπατρος «θηλυκό Όμηρο» και «τιμή Λεσβίων γυναικών», ο Στράβων «θαυμαστόν τέρας».
Ο Οράτιος  λέει ότι ακόμα και οι νεκροί στον κάτω κόσμο ακούν τα τραγούδια της με θαυμασμό σε ιερή σιγή.

Το έργο της Σαπφούς.
Η Σαπφώ έγραψε :
·         ερωτικά ποιήματα,
·         ύμνους στους θεούς και
·         επιθαλάμια (τραγούδια του γάμου).
Σημαντικότατα ποιήματα:
·         κατθάνοισα δὲ κείσηι 
·         ὀ μὲν γὰρ κάλος
·         οἱ μὲν ἰππήων στρότον
·         οον τ γλυκύμαλον
·         ποικιλόθρον' ἀθανάτ' Ἀφρόδιτα
·         Ατθίδα
και η 
  • Ωδή «Ότωι τις έραται» και ένα αναφερόμενο στο μύθο της Ηούς (Αυγής) και του Τιθωνού.  


Τέλος τρία επιγράμματα με το όνομα της Σαπφούς, από τον Στέφανο του Μελέαγρου, υπάρχουν στην Παλατινή Ανθολογία, εντονότατα αμφισβητούμενα (VI 269, VII 489, VII 505).


πηγές: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας Ανθολογίας Ποιημάτων από το σύνολο των Ελλήνων Ποιητών- Ποιητριών αλλά και ορισμένων ξένων, καθώς επίσης και κειμένων που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Πιθανόν ορισμένοι ποιητές και ποιήτριες να μην έχουν συμπεριληφθεί. Αυτό δεν αποτελεί εσκεμμένη ενέργεια του διαχειριστή του Ιστολογίου αλλά είναι τυχαίο γεγονός. Όσοι δημιουργοί επιθυμούν, μπορούν να αποστέλλουν τα ποιήματά τους

στο e-mail : dimitriosgogas2991964@yahoo.com προκειμένου να αναρτηθούν στο Ιστολόγιο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σεβόμαστε πλήρως τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε δημιουργού, ποιητή και ποιήτριας και επισημαίνουμε πως όποιος δεν επιθυμεί την ανάρτηση των ποιημάτων του ή κειμένων στο παρόν Ιστολόγιο, μπορεί να μας αποστείλει σχετικό μήνυμα και τα γραπτά θα διαγραφούν.

Τέλος υπογράφουμε ρητά ότι το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό και πως δεν η ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου, ποιήματος κτλ γίνεται με μοναδικό στόχο την προβολή της ποίησης και την γνωριμία όλων όσων ασχολούνται με αυτή, με το ευρύτερο κοινό του διαδικτύου.