Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Η Αποκριά / Μίλτος Σαχτούρης

Μακριά σ’ έν’ άλλο κόσμο γίνηκε αυτή
                                                η αποκριά
το γαϊδουράκι γύριζε μες στους έρημους δρόμους
όπου δεν ανέπνεε κανείς
πεθαμένα παιδιά ανέβαιναν ολοένα στον ουρανό
κατέβαιναν μια στιγμή να πάρουν τους αετούς τους
                                                που τους είχαν ξεχάσει
έπεφτε χιόνι
γυάλινος χαρτοπόλεμος
μάτωνε τις καρδιές
μια γυναίκα γονατισμένη
ανάστρεφε τα μάτια της σα νεκρή
μόνο περνούσαν φάλαγγες στρατιώτες εν δυο
εν δυο παγωμένα δόντια

Το βράδυ βγήκε το φεγγάρι
αποκριάτικο
γεμάτο μίσος
το δέσαν και το πέταξαν στη θάλασσα
μαχαιρωμένο
Μακριά σ’ έν’ άλλο κόσμο γίνηκε αυτή
                                                η αποκριά.

Το διαβάσαμε στο βιβλίο "Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ΄τεύχος"  της Γ΄τάξης του Γενικού Λυκείου

2 σχόλια:

~reflection~ είπε...

Ο Σαχτούρης μέσα από τις εικονοποιημένες του σκέψεις ανοίγει μία πύλη και εισχωρούν μέσα μας τ' αόρατα, που κρύβει επιμελώς η αλήθεια της ζωής.
Εύχομαι να διδάσκεται στα παιδιά με τέτοιο τρόπο που να αφήνει ανέπαφη τη Μαγεία του ποιήματος, χωρίς τομές στο σώμα του στίχου που ακρωτηριάζουν την πρόθεση του ποιητή.. ώστε ο μαθητής πραγματικά ν' αγαπήσει την ποίηση και να στραφεί οικειοθελώς σ' αυτή και με εξωσχολική πρωτοβουλία μάθησης.

Δημήτριος Γκόγκας είπε...

Αν και δεν έχω εντρυφήσει στη ποίηση Μίλτου Σαχτούρη (προσωπικά τον θεωρώ στους κορυφαίους του Ελληνισμού) προκειμένου να συμφωνήσω ή όχι στο πρώτο μέρος του σχολίου σας, η ευχή σας με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας Ανθολογίας Ποιημάτων από το σύνολο των Ελλήνων Ποιητών- Ποιητριών αλλά και ορισμένων ξένων, καθώς επίσης και κειμένων που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Πιθανόν ορισμένοι ποιητές και ποιήτριες να μην έχουν συμπεριληφθεί. Αυτό δεν αποτελεί εσκεμμένη ενέργεια του διαχειριστή του Ιστολογίου αλλά είναι τυχαίο γεγονός. Όσοι δημιουργοί επιθυμούν, μπορούν να αποστέλλουν τα ποιήματά τους

στο e-mail : dimitriosgogas2991964@yahoo.com προκειμένου να αναρτηθούν στο Ιστολόγιο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σεβόμαστε πλήρως τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε δημιουργού, ποιητή και ποιήτριας και επισημαίνουμε πως όποιος δεν επιθυμεί την ανάρτηση των ποιημάτων του ή κειμένων στο παρόν Ιστολόγιο, μπορεί να μας αποστείλει σχετικό μήνυμα και τα γραπτά θα διαγραφούν.

Τέλος υπογράφουμε ρητά ότι το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό και πως δεν η ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου, ποιήματος κτλ γίνεται με μοναδικό στόχο την προβολή της ποίησης και την γνωριμία όλων όσων ασχολούνται με αυτή, με το ευρύτερο κοινό του διαδικτύου.