Πέμπτη, 5 Μαΐου 2016

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΟΜΠΙ ΣΑΝΤΣ*
Απ’ τα ματωμένα χώματα της ιστορίας
βγήκαν οι λέξεις .
Έγιναν χαρταετοί στα χέρια των παιδιών
και στα σύννεφα της Ιρλανδίας ανεβήκανε .
Σαν άλλοι Ίκαροι έφτασαν στον Ήλιο.
Στέριωσαν στις ακτίνες του,  
μέχρι να τελειώσει η Άνοιξη , 
στα χωριά της μνήμης .
Έτσι καθόρισε η μοίρα .
Μα , στις  φλογισμένες ηλιαχτίδες , 
τα μάτια των θεών ένα όνομα αντάμωσαν
και το συλλάβισαν βοερά : Μπόμπι Σαντς …*Την 1η Μαρτίου του 1981, ο 27χρονος Βορειοϊρλανδός Μπόμπι Σαντς ξεκίνησε απεργία πείνας. Μετά από 66 μέρες άφησε την τελευταία του πνοή στις 5 Μαΐου 1981, χιλιάδες κόσμου παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα την πορεία του. Αίτημά του να αναγνωριστεί ο ίδιος και όσοι κρατούμενοι προέρχονταν απ’ τον ΙΡΑ, ως πολιτικοί κρατούμενοι και όχι ως εγκληματίες του ποινικού δικαίου. Όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας ήταν ακόμα ένας φυλακισμένο μέλος του ΙΡΑ, αλλά όταν πέθανε είχε γίνει θρύλος .


Χριστόφορος  Τριάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας Ανθολογίας Ποιημάτων από το σύνολο των Ελλήνων Ποιητών- Ποιητριών αλλά και ορισμένων ξένων, καθώς επίσης και κειμένων που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Πιθανόν ορισμένοι ποιητές και ποιήτριες να μην έχουν συμπεριληφθεί. Αυτό δεν αποτελεί εσκεμμένη ενέργεια του διαχειριστή του Ιστολογίου αλλά είναι τυχαίο γεγονός. Όσοι δημιουργοί επιθυμούν, μπορούν να αποστέλλουν τα ποιήματά τους

στο e-mail : dimitriosgogas2991964@yahoo.com προκειμένου να αναρτηθούν στο Ιστολόγιο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σεβόμαστε πλήρως τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε δημιουργού, ποιητή και ποιήτριας και επισημαίνουμε πως όποιος δεν επιθυμεί την ανάρτηση των ποιημάτων του ή κειμένων στο παρόν Ιστολόγιο, μπορεί να μας αποστείλει σχετικό μήνυμα και τα γραπτά θα διαγραφούν.

Τέλος υπογράφουμε ρητά ότι το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό και πως δεν η ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου, ποιήματος κτλ γίνεται με μοναδικό στόχο την προβολή της ποίησης και την γνωριμία όλων όσων ασχολούνται με αυτή, με το ευρύτερο κοινό του διαδικτύου.