Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

ΟΙ ΒΙΑΙΟΠΡΑΓΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ

 Πηγή: Η ΝΕΩΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, του Γεωργίου Ρούσσου


    


Τα μαρτύρια που υφίσταντο οι υπόδουλοι Έλληνες κάθε φορά που ξέσπαγε η άγρια βαρβαρότητα του κατακτητή ήταν φρικτά. Από διάφορα έγγραφα, από τους βίους των νεομαρτύρων  της ορθόδοξης εκκλησίας, από μεταβυζαντινές τοιχογραφίες και από περιγραφές ξένων περιηγητών, που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες, μπορούμε να αντλήσουμε πολλές σχετικές πληροφορίες. Εκτός από τους ξυλοδαρμούς, τις βάναυσες φυλακίσεις, τους βιασμούς ακόμη και γερόντων, που ήταν συνηθισμένες και πολύ συχνές περιπτώσεις, αναφέρονται ως μέθοδοι βασανισμού ο ανασκολοπισμός το παλούκωμα και το σούβλισμα, το κρέμασμα από τα τσιγκέλια, το γδάρσιμο, η δια πυράς θανάτωση. Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς και τις ποικίλες άλλες σωματικές κακώσεις που υφίσταντο οι υπόδουλοι, τις αυθαίρετες δημεύεις των περιουσιών τους, τις αναγκαστικές μετοικίσεις, τις συχνές ομηρίες, το φοβερό παιδομάζωμα, τις αδιάκοπες οικονομικές καταπιέσεις, θα έχει την εικόνα της μαρτυρικής πορείας του Ελληνισμού κατά την Τουρκοκρατία.


Το ποίημα του Αλεξάντρ Σεργκέγεβιτς Πούσκιν που ακολουθεί το διαπερνά το πάθος για την Ελευθερία.

         Εμπρός Ελλάδα

Εμπρός στυλώσου, Ελλάδα επαναστάτισσα,
βάστα γερά στο χέρι τ’ άρματά σου!
Μάταια δεν ξεσηκώθηκε ο Όλυμπος,
η Πίνδο, οι Θερμοπύλες – το δόξασμά σου.

Απ’ τα βαθιά τους σπλάχνα ξεπετάχτηκε
η λευτεριά σου ολόφωτη, φωτός πυρήνας γενναία,
κι απ’ του Θησέως και του Περικλή τους τάφους,
απ’ τα μάρμαρα της Αθήνας, πάντα ιερή και νέα.

Θραύσε τώρα, γη των θεών και των ηρώων,
της σκλαβιάς τις αλυσίδες με την μαύρη μοίραν
με τες γλυκόηχες ωδές απ’ του Τυρταίου σου,
του Μπάιρον και του Ρήγα άξια λύρα.    


(Εικόνα: Σφαγές από τους Τούρκους στους δρόμους των Χανίων, Xydacobe)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας Ανθολογίας Ποιημάτων από το σύνολο των Ελλήνων Ποιητών- Ποιητριών αλλά και ορισμένων ξένων, καθώς επίσης και κειμένων που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Πιθανόν ορισμένοι ποιητές και ποιήτριες να μην έχουν συμπεριληφθεί. Αυτό δεν αποτελεί εσκεμμένη ενέργεια του διαχειριστή του Ιστολογίου αλλά είναι τυχαίο γεγονός. Όσοι δημιουργοί επιθυμούν, μπορούν να αποστέλλουν τα ποιήματά τους

στο e-mail : dimitriosgogas2991964@yahoo.com προκειμένου να αναρτηθούν στο Ιστολόγιο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σεβόμαστε πλήρως τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε δημιουργού, ποιητή και ποιήτριας και επισημαίνουμε πως όποιος δεν επιθυμεί την ανάρτηση των ποιημάτων του ή κειμένων στο παρόν Ιστολόγιο, μπορεί να μας αποστείλει σχετικό μήνυμα και τα γραπτά θα διαγραφούν.

Τέλος υπογράφουμε ρητά ότι το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό και πως δεν η ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου, ποιήματος κτλ γίνεται με μοναδικό στόχο την προβολή της ποίησης και την γνωριμία όλων όσων ασχολούνται με αυτή, με το ευρύτερο κοινό του διαδικτύου.