Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ειρήνη Δενδρινού (1879-1974)

Η Ειρήνη Δενδρινού γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Πατέρας της ήταν ο Γεώργιος Ζαβιτσιάνος και η μητέρα της καταγόταν από την αρχοντική οικογένεια Βούλγαρη. Μαθήτρια του Γεώργιου Καλοσγούρου, έδειξε από νεαρή ηλικία έντονο ενδιαφέρον για τα γράμματα. Ήδη το 1890 δημοσίευσε κείμενά της σε κερκυραϊκά έντυπα και την ίδια περίοδο επηρεάστηκε από τη γλωσσική θεωρία του Γιάννη Ψυχάρη. Σταθμός στη ζωή της στάθηκε η γνωριμία της το 1903 με τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη, μέσω του οποίου ήρθε σε επαφή με το σοσιαλισμό, το φεμινισμό και τις ευρωπαϊκές φιλοσοφικές ιδέες της εποχής. Παντρεύτηκε τον πολιτικό Δενδρινό. Πραγματοποίησε διαλέξεις για τη δημοτική γλώσσα, το έργο του Διονυσίου Σολωμού, του Μαρίνου Σιγούρου, του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, του Γεράσιμου Μαρκορά, του Λορέντζου Μαβίλη και άλλα θέματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη διάλεξή της Το φιλί στη δημοτική μας ποίηση, ενώ σημαντικότατες υπήρξαν οι διαλέξεις της για τους συγγραφείς της Κερκυραϊκής Σχολής. Μέλος της εκδοτικής ομάδας της Κερκυραϊκής Ανθολογίας, συνεργάστηκε επίσης με το Νουμά, τη Νέα Εστία, την Ιόνιο Ανθολογία και άλλα έντυπα. Το 1916 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή που είχε τίτλο Σονέττα. Μεταξύ άλλων κυκλοφόρησε επίσης τα πεζογραφήματα Πετακτές κουβέντες και Από τον κόσμο του σαλονιού και τα παιδικά Ο ξένος και η μικρή μου φίλη και Η γιαγιά με τα εννιά εγγονάκια. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της έζησε αποτραβηγμένη στο εξοχικό σπίτι της στη γενέτειρά της. 1. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία της Ειρήνης Δενδρινού βλ. Γιάκου Ρένα Δημ., «Δενδρινού Ειρήνη», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας6. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ. και χ.σ., «Δενδρινού Ειρήνη», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό3. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1985.


Ενδεικτική Βιβλιογραφία



• Γιάκου Ρένα Δημ., «Δενδρινού Ειρήνη», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας6. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ.
• Δάφνης Κ., Πρόλογος στο Ειρήνης Α. Δενδρινού, Η Κερκυραϊκή Σχολή, σ.5-11. Κέρκυρα, 1953.
• Παπά Κατίνα, «Ειρήνη Δενδρινού», Νέα Εστία97, ετ.ΜΘ΄, 15/1/1975, αρ.1141, σ.102-107.
• Πρωτόπαππα Γλυκερία, «Ειρήνη Α.Δεντρινού», Νέα Εστία68, ετ.ΛΔ΄, 1η/7/1960, αρ.792, σ.858-866.
• Ταρσούλη Αθηνά, «Ειρήνη Α. Δεντρινού», Ελληνίδες ποιήτριες, σ.84-90. Αθήνα, 1951.
• Φτέρης Γιώργος, «Ειρήνη Δενδρινού και οι κερκυραίοι λόγιοι», Ελληνικές μορφές, σ.197-206. Αθήνα, Δίφρος, 1979.
• χ.σ., «Δενδρινού Ειρήνη», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό3. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1985.


Εργογραφία


(πρώτες αυτοτελείς εκδόσεις)

Ι.Ποίηση
• Τα σονέττα. Έκδοση του περ. Αλεξανδρινά Γράμματα, 1916.
• Εξαγνισμός. Έκδοση του περ. Αλεξανδρινά Γράμματα,
ΙΙ.Πεζογραφία
• Πετακτές κουβέντες.
• Από τον κόσμο του σαλονιού
• Ο ξένος και η μικρή μου φίλη
• Η γιαγιά με τα εννιά εγγονάκια.
ΙΙΙ.Μελέτες - Διαλέξεις
• Το φιλί στη δημοτική μας ποίηση.
• Ο ποιητής Λαυρέντιος Μαβίλης·Διάλεξη της κυρ. Ειρήνης Δεντρινού στην Ένωση Ερασιτεχνών Κερκύρας την 8 Μαρτίου 1915 (με τη συνεργασία του Κ.Θεοτόκη). Κέρκυρα, 1915.
• Η Κερκυραϊκή Σχολή (Σολωμός, Μαρκοράς, Κογεβίνας, Μαβίλης, Καλοσγούρος, Χρυσομάλλης, Θεοτόκης)· Προλεγόμενα Κ.Δάφνη. Κέρκυρα, 1953.
• Τα έργα του Λορέντζου Μαβίλη. Αλεξάνδρεια, εκδ. περιοδ. Γράμματα, 1915 (επιμέλεια Ειρήνη Δεντρινού- Κων/νος Θεοτόκης).

http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=461&t=154

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας Ανθολογίας Ποιημάτων από το σύνολο των Ελλήνων Ποιητών- Ποιητριών αλλά και ορισμένων ξένων, καθώς επίσης και κειμένων που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Πιθανόν ορισμένοι ποιητές και ποιήτριες να μην έχουν συμπεριληφθεί. Αυτό δεν αποτελεί εσκεμμένη ενέργεια του διαχειριστή του Ιστολογίου αλλά είναι τυχαίο γεγονός. Όσοι δημιουργοί επιθυμούν, μπορούν να αποστέλλουν τα ποιήματά τους

στο e-mail : dimitriosgogas2991964@yahoo.com προκειμένου να αναρτηθούν στο Ιστολόγιο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σεβόμαστε πλήρως τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε δημιουργού, ποιητή και ποιήτριας και επισημαίνουμε πως όποιος δεν επιθυμεί την ανάρτηση των ποιημάτων του ή κειμένων στο παρόν Ιστολόγιο, μπορεί να μας αποστείλει σχετικό μήνυμα και τα γραπτά θα διαγραφούν.

Τέλος υπογράφουμε ρητά ότι το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό και πως δεν η ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου, ποιήματος κτλ γίνεται με μοναδικό στόχο την προβολή της ποίησης και την γνωριμία όλων όσων ασχολούνται με αυτή, με το ευρύτερο κοινό του διαδικτύου.