Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Παύλος Βακατάτσης (βιογραφία)

Ο Παύλος Βακατάτσης (1953 - ) είναι Έλληνας μουσικός, της ροκ μουσικής. Ο ίδιος χαρακτηρίζει το είδος της μουσικής που συνθέτει ως ανήκουσα στην υποκατηγορία Αμερικάνα. Στις προσωπικές του δουλειές υπέγραφε ως Pavlo V και ενίοτε ως the Marshall Plan Kids.


 Ο Παύλος Βακατάτσης ξεκίνησε την καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ιδρύοντας το ντουέτο Harp of Avesalom που σύντομα μετονομάστηκε σε Ιονάθαν με τη συμμετοχή του μπασίστα Νίκου Δόικα. Το 1975 με την προσθήκη των Ανδρέα Μουζακίτη, Νίκο και Βασίλη Σπυρόπουλο ονομάζονται σε Last Barricade. Το συγκρότημα διαλύθηκε όταν οι Βακατάτσης και Δόικας μετοίκησαν στη Νέα Υόρκη.

Στη Νέα Υόρκη, σχηματίζονται οι PAYN, ένα βραχύβριο (1979-80) σχήμα με τους Βακατάτση (φωνή, κιθάρα), Άκη Περδίκη (τύμπανα), Yveline Boisette (κιθάρα), Νίκο Δόικα (μπάσο). Οι ΡΑΥΝ μετονομάστηκαν σε Missing Page όταν η Yveline αντικαταστάθηκε από τον Κωνσταντίνο Χλιαβόρα και με την προσθήκη του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου στα πλήκτρα. Ωστόσο, κανένα από τα σχήματα αυτά δεν ευτύχησε να κυκλοφορήσει τα τραγούδια του. Αντιθέτως, ο Βακατάτσης κατορθώνει να ηχογραφήσει και να κυκλοφορήσει με δικά του έξοδα τον δίσκο Strength of Materials σε 100 αριθμημένα αντίτυπα. Η αυθεντική έκδοση σε βινύλιο θεωρείται εξαιρετικά σπάνια (R4).
To 1981 oι Παύλος & Ακης επέστρεψαν στην Ελλάδα (Αθήνα) και εντάχθηκαν στο μουσικό συγκρότημα Σπυριδούλα. Συμμετέχουν στην κυκλοφορία του Νάυλον ντέφια και ψόφια κέφια όπου ο Παύλος τραγουδάει και έχει γράψει τους στίχους στα περισσότερα τραγούδια. Ωστοσο η εμπλοκή του Βακατάτση στο συγκρότημα δεν θα έχει άμεση συνέχεια. Αντίθετα, το 1985 κυκλοφορεί μια συλλογή τραγουδιών του σε κασέτα υπό το ψευδώνυμο "the Marsall Plan Kids", όπου εμφανίζεται ως ντουέτο με τον Παναγιωτακόπουλο.


οι the Marshall Plan Kids

Με το ψευδώνυμο the Marsall Plan Kids, ο Βακατάτσης πραγματοποίησε δύο ακόμη κυκλοφορίες: Το 1993 ηχογραφεί στην Ελλάδα 14 τραγούδια του που εκδόθηκαν σε cd με τον τίτλο Up & Out in Athens από εταιρεία της Νότιας Καρολίνας. Τον συνοδεύουν οι μουσικοί των Missing Page με τη προσθήκη των αδελφών Σπυρόπουλοι (Σπυριδούλα). Έξι χρόνια μετά ένα ακόμη cd θα κυκλοφορήσει στην εταιρεία green cookie σε 1.000 αντίτυπα με την συμμετοχή πολυάριθμων και σημαντικών μουσικών. (Jeff Kraus, Kim Laskowski, Γιάννης Κουρμπέτης, Ζαχαρής Καλαϊντζής, Jay Elfenbein κ.ά. Παρ' ότι ο δίσκος έλαβε μερικές εξαιρετικές κριτικές, πραγματοποίησε ασθενικές πωλήσεις.
Στο μεσοδιάστημα ο Βακατάτσης έχει επιστρέψει στη Νέα Υόρκη όπου εργάζεται ως εργολάβος αναπαλεώσεων και έχει εκδόσει ένα ακόμη cd (το Dry winds in the bowery). Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του the Marshall Plan Kids, o Βακατάτσης θα ηχογραφήσει ένα σετ τραγουδιών υπό τον τίτλο Laid down Train με το οποίο καλλιτεχνικά επιχειρεί να επιστρέψει στις ρίζες του ροκ. Όλο το άλμπουμ, συμπεριλαμβανόμενων των εξωφύλλων και της ετικέτας, ήταν διαθέσιμο μόνο ηλεκτρονικά. Το εγχείρημα επαναλήφθηκε το 2010 με το άλμπουμ De Modo Cacandi (Συντελεστές: Παύλος Βακατάτσης, Άκης Περδίκης, Γιώργος Γκουρβέλος, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Κλειώ Ξηρού).
Από τη Νέα Υόρκη θα επιστρέψει οριστικά στην Ελλάδα (Ξυλόκαστρο) το 2007.



Δισκογραφία

Με τους Ιονάθαν:
  1. Στο τσίρκο/ Αναγνώρισις (Olympic) 1971
Ως Pavlo V:
  1. Strength of Materials (προσωπική κυκλοφορία) 1979 (επανακυκλοφόρησε το 2007 από την anazitisi records :ARLP 70-19)
  2. Heading to the station/ What a wonderful time 45rpm/7" (Tin Drum Records :TD-3001) 1980
  3. Dry winds in the bowery (nemesis: nem01) 1997
  4. Laid down Train (SongsOnline.org - mp3s) 2001
  5. De Modo Cacandi (προσωπική κυκλοφορία) 2010
Ως the Marshall Plan Kids
  1. Life in the Den of Thieves (κασέτα) 1987
  2. Up & Out in Athens (antithesis: ANTI-CD-018) 1993
  3. The Marshall Plan Kids (green cookie: GC001) 1999
Με τους Σπυριδούλα
  1. Νάυλον ντέφια και ψόφια κέφια (EMI Columbia: 14C 062-71251) 1982 (φωνή και στίχοι στα περισσότερα τραγούδια)
  2. Σε Τροχιά Με Απόκλιση (ΕΜΕΠ) 1997 (βασικός συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής)

από την Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας Ανθολογίας Ποιημάτων από το σύνολο των Ελλήνων Ποιητών- Ποιητριών αλλά και ορισμένων ξένων, καθώς επίσης και κειμένων που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Πιθανόν ορισμένοι ποιητές και ποιήτριες να μην έχουν συμπεριληφθεί. Αυτό δεν αποτελεί εσκεμμένη ενέργεια του διαχειριστή του Ιστολογίου αλλά είναι τυχαίο γεγονός. Όσοι δημιουργοί επιθυμούν, μπορούν να αποστέλλουν τα ποιήματά τους

στο e-mail : dimitriosgogas2991964@yahoo.com προκειμένου να αναρτηθούν στο Ιστολόγιο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σεβόμαστε πλήρως τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε δημιουργού, ποιητή και ποιήτριας και επισημαίνουμε πως όποιος δεν επιθυμεί την ανάρτηση των ποιημάτων του ή κειμένων στο παρόν Ιστολόγιο, μπορεί να μας αποστείλει σχετικό μήνυμα και τα γραπτά θα διαγραφούν.

Τέλος υπογράφουμε ρητά ότι το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό και πως δεν η ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου, ποιήματος κτλ γίνεται με μοναδικό στόχο την προβολή της ποίησης και την γνωριμία όλων όσων ασχολούνται με αυτή, με το ευρύτερο κοινό του διαδικτύου.