Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Απογείωση της φαντασίας / Καραγιάννης Ελευθ. Γιώργος


.
Δεν έχω τίποτα
γιατί τίποτα δε μου ’χει μείνει.
Όλα τα ’χασα ξετυλίγοντας
την πιο ξηρή αρχαία σκόνη
που την κρατούσα φυλακτό.
Και μόνο την ύστατη στιγμή
μες στην απόγνωσή μου
αποφάσισα να την πετάξω
νομίζοντας πως θα απελευθερωθώ
από μια ψευδαίσθηση τυραννική
που ζούσα χρόνια.
.
Κι έτσι προσγειώθηκα ξανά στη νύχτα μου…
.
Κι ας ήμουν κουρασμένος
ήθελα να καθαρίσω τα φτερά μου
απ’ το σκονισμένο παρελθόν
και να φύγω μακριά
να χτυπήσω την κατάρα που ζω
εγκλωβισμένος στους τέσσερις τοίχους
να μην αναπνέω τα ίδια και τα ίδια.
.
Αν και καμιά φορά, λέω
μου ταιριάζει το απόλυτο σκοτάδι
γιατί βρίσκω τον εαυτό μου ακόμα πιο δυνατό
όταν ανακαλύπτει φως μέσ’ από ’να λυχνάρι
κι όλη τη νύχτα ονειρεύεται το χαλί του Αλαντίν*
καινούριες περιπέτειες και δράσεις ν’ αναλάβει
να μ’ ανεβάσει τη φαντασία να ξεκινήσω
πετώντας μαζί με τη δικιά μου τη Γιασμίν
πάνω από την Άγκραμπα και τον κόσμο όλο
τον έρωτα να ξαναζήσω.
.
20/9/2019
Γιώργος Καραγιάννης
*Σαν Υστερόγραφο, σας επισυνάπτω μερικές πληροφορίες:
.
~ Το μαγικό χαλί ~
Ο θρύλος του ιπτάμενου χαλιού είναι μια λαϊκή παράδοση που βγήκε από την συλλογή ιστοριών “Χίλιες και μία νύχτες”. Τουλάχιστον ένα από τα παλαιότερα σενάρια για ιπτάμενα χαλιά πηγάζει από εκεί. Έχουν σημειωθεί αναφορές του και σε παλαιά εβραϊκά κείμενα, αλλά είναι ευρέως γνωστό από το κλασσικό κινούμενο σχέδιο της Ντίσνεϊ, Αλλαντίν.
.
Η παλαιότερη ιστορία για το μαγικό χαλί
Μια από τις πρώτες ιστορίες για το μαγικό χαλί συνδέεται με τη βασίλισσα Σίβα. Η Σίβα ήταν ερωτευμένη με τον βασιλιά Σολομώντα. Ένας αλχημιστής τότε έκανε πειράματα με μέταλλα και ανακάλυψε τον τρόπο να κάνει ένα χαλί να αιωρείται. Ο θρύλος θέλει τον αλχημιστή να το έχει καταφέρει με τη χρήση μαγνητικών πεδίων & μετάλλων ραμμένων στο “μαγικό χαλί”. Μόλις το είδε η βασίλισσα Σίβα αποφάσισε πως αυτό είναι το ιδανικό δώρο για τον άντρα που έκλεψε την καρδιά της.
Μαζί με τον αλχημιστή έφτιαξε ένα πράσινο χαλί. Το περιγράφουν γεμάτο με πολύτιμες πέτρες και πολλές χρυσές λεπτομέρειες. Η βασίλισσα πίεσε αρκετά ώστε να ετοιμαστεί γρήγορα και να του το στείλει σαν έκπληξη. Ήταν σίγουρη πως όταν το έβλεπε να αιωρείται θα μαγευόταν και ο ίδιος. Δυστυχώς, όμως, η συνέχεια δεν ήταν τόσο ρόδινη. Η ιστορία αναφέρει πως όταν του το παρέδωσαν ήταν απασχολημένος και δεν δέχτηκε το δώρο του αυτοπροσώπως.
Αυτό εξόργισε την βασίλισσα Σίβα και αποφάσισε μαζί με τον αλχημιστή να μην αποκαλύψουν ποτέ το μυστικό της αιώρησης. Άλλα σενάρια αυτής της ιστορίας αναφέρουν πως ο ίδιος ο Θεός το έδωσε στο βασιλιά Σολομώντα για να το χρησιμοποιήσει για καλό σκοπό. Κατά το Θεό, το μαγικό χαλί συμβόλισε την αγάπη. Αντίθετα, ο βασιλιάς το χρησιμοποίησε σαν όπλο για να μεταφέρει 4.000 στρατιώτες από το ένα μέρος στο άλλο για κατακτητικούς σκοπούς. Για την πράξη του αυτή, ο Θεός θύμωσε και για να τον τιμωρήσει ανατάρασσε το χαλί ενώ πετούσε με αποτέλεσμα να πέσουν και να χάσουν τη ζωή τους όλοι οι στρατιώτες.
.
Το μαγικό χαλί του Aladdin
Η ιστορία που είναι χαραγμένη στην καρδιά μας είναι, φυσικά, η ιστορία του Αλλαντίν. Η ιστορία αυτή φαίνεται πως βασίστηκε στην ιστορία που ήθελε το μαγικό χαλί σαν δώρο απ’ το Θεό. Ο λόγος είναι πως σ’ αυτό το έργο, το μαγικό χαλί συμβολίζει τον έρωτα, την φιλία και την πίστη. Πάνω σε αυτό ερωτεύονται οι πρωταγωνιστές ενώ πετούν με το χαλί πάνω από την Άγκραμπα. Το χαλί παίρνει τον ρόλο του βοηθού και οδηγού.
Δυστυχώς, στον πραγματικό κόσμο μαγικά χαλιά δεν υπάρχουν.
Μόνο με την κυρά Φαντασία θα μπορούσαμε να νιώσουμε τα συναισθήματα που ένιωσαν ο Αλλαντίν και η Γιασμίν πετώντας πάνω από την Άγκραμπα…
.
Απόσπασμα και επιμέλεια δική μου ενός κειμένου που δημοσιεύτηκε στο μπλογκ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας Ανθολογίας Ποιημάτων από το σύνολο των Ελλήνων Ποιητών- Ποιητριών αλλά και ορισμένων ξένων, καθώς επίσης και κειμένων που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Πιθανόν ορισμένοι ποιητές και ποιήτριες να μην έχουν συμπεριληφθεί. Αυτό δεν αποτελεί εσκεμμένη ενέργεια του διαχειριστή του Ιστολογίου αλλά είναι τυχαίο γεγονός. Όσοι δημιουργοί επιθυμούν, μπορούν να αποστέλλουν τα ποιήματά τους

στο e-mail : dimitriosgogas2991964@yahoo.com προκειμένου να αναρτηθούν στο Ιστολόγιο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σεβόμαστε πλήρως τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε δημιουργού, ποιητή και ποιήτριας και επισημαίνουμε πως όποιος δεν επιθυμεί την ανάρτηση των ποιημάτων του ή κειμένων στο παρόν Ιστολόγιο, μπορεί να μας αποστείλει σχετικό μήνυμα και τα γραπτά θα διαγραφούν.

Τέλος υπογράφουμε ρητά ότι το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό και πως δεν η ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου, ποιήματος κτλ γίνεται με μοναδικό στόχο την προβολή της ποίησης και την γνωριμία όλων όσων ασχολούνται με αυτή, με το ευρύτερο κοινό του διαδικτύου.