Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Ανδρέας Καραντώνης (βιογραφικό σημείωμα)

Ο Ανδρέας Καραντώνης γεννήθηκε στην Άνδρο το 1910. Το 1923 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά χωρίς όμως ποτέ να τελειώσει τις σπουδές του. Εμφανίστηκε στα γράμματα σε ηλικία μόλις 17 ετών  με τη δημοσίευση ποιημάτων και κριτικών άρθρων στο λογοτεχνικό παράρτημα της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας του Πυρσού στην οποία και διετέλεσε αρθρογράφος από το 1927 μέχρι και το 1929.  Το 1935, ασχολήθηκε και με τη δημοσιογραφία ιδρύοντας και διευθύνοντας, μαζί με τον Γιώργο Κατσίμπαλη, το περιοδικό "Τα Νέα Γράμματα". Συνεργάστηκε με το περιοδικό Αγγλοελληνική Επιθεώρηση (1945-1952) Το 1957 βραβεύτηκε για το έργο του από τον Δήμο Αθηναίων, το 1971 έλαβε το Α΄ Κρατικό Βραβείο Κριτικής, το 1959 Βραβείο Πουρφίνα της Ομάδας των 12  και τέλος το 1972 το Μέγα Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας από την Ακαδημία των Αθηνών. Ασχολήθηκε επίσης με τις μεταφράσεις, δοκίμιο, μελέτες και την πεζογραφία. 
Απεβίωσε το 1982. 
Ποιητικές Συλλογές: 

  • "Ωροσκόπιο"· Ποιήματα. Αθήνα, Δίφρος, 1957.
  • "Βίος και αέτωμα"· Ποιήματα. Αθήνα, Δίφρος, 1959.
  • "Το τρίτο στερέωμα" Αθήνα, Το ελληνικό βιβλίο, 1961.
  • "Το χαλί της Ερμίνης". Αθήνα, Το ελληνικό βιβλίο, 1962.
  • "Επεισόδια". Αθήνα, Το ελληνικό βιβλίο, 1964.
  • "Δείκτες". Αθήνα, 1966.
  • "Ιστορίες φαντασμάτων". Αθήνα, Δίφρος, 1972.
  • "Τυμπανοκρουσίες"· Ποιήματα. Αθήνα, Παπαδήμας, 1980.


Πεζά

  • "Ελληνικοί χώροι· Ταξιδιωτικές εικόνες και στοχασμοί". Αθήνα, Εστία, 1979.
  • "Αττίλας και Ταμερλάνος". Αθήνα, Δωδώνη, 1979.

περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στις παρακάτω πηγές: 


και 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας Ανθολογίας Ποιημάτων από το σύνολο των Ελλήνων Ποιητών- Ποιητριών αλλά και ορισμένων ξένων, καθώς επίσης και κειμένων που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Πιθανόν ορισμένοι ποιητές και ποιήτριες να μην έχουν συμπεριληφθεί. Αυτό δεν αποτελεί εσκεμμένη ενέργεια του διαχειριστή του Ιστολογίου αλλά είναι τυχαίο γεγονός. Όσοι δημιουργοί επιθυμούν, μπορούν να αποστέλλουν τα ποιήματά τους

στο e-mail : dimitriosgogas2991964@yahoo.com προκειμένου να αναρτηθούν στο Ιστολόγιο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σεβόμαστε πλήρως τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε δημιουργού, ποιητή και ποιήτριας και επισημαίνουμε πως όποιος δεν επιθυμεί την ανάρτηση των ποιημάτων του ή κειμένων στο παρόν Ιστολόγιο, μπορεί να μας αποστείλει σχετικό μήνυμα και τα γραπτά θα διαγραφούν.

Τέλος υπογράφουμε ρητά ότι το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό και πως δεν η ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου, ποιήματος κτλ γίνεται με μοναδικό στόχο την προβολή της ποίησης και την γνωριμία όλων όσων ασχολούνται με αυτή, με το ευρύτερο κοινό του διαδικτύου.