ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ
BAΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ / ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Καρλ
Μαρξ
ΤΙΤΛΟΣ: Grundrisse: Βασικές Γραμμές της
Κριτικής της Πολιτικής Οικονομίας
Πρόλογος-Μετάφραση-Σημειώσεις:
Διονύσης Διβάρης
ISBN 978-960-303-282-3
ΣΕΛΙΔΕΣ: 886
ΤΙΜΗ: 56 ευρώ
Κυκλοφόρησαν σε έναν ενιαίο σκληρόδετο τόμο 886
σελίδων τα Grundrisse του
Καρλ Μαρξ
Τ |
α Grundrisse όπως και το Κεφάλαιο, δεν αποτελούν μόνο κορυφαίο έργο του Καρλ Μαρξ, αλλά και ένα από τα ελάχιστα που κατέχει περίοπτη θέση ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης οικονομικής και όχι μόνο σκέψης.
Στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνονται τα χειρόγραφα που δημοσιεύθηκαν με τον γενικό τίτλο Grundrisse der Kritik der politischen Ökonomie, Mόσχα, (2.τ) 1939/1941 από το Ινστιτούτο Μαρξ-Ένγκελς-Λένιν και αναδημοσιεύθηκαν, σε φωτομηχανική ανατύπωση σε έναν τόμο, από τις εκδόσεις Dietz Verlag Berlin, 1953.
Η μετάφραση έγινε από την έκδοση του 1939/41 και την ανατύπωση του 1953, λαμβάνοντας συστηματικά υπόψη τη νέα ανάγνωση των χειρογράφων στα πλαίσια της έκδοσης των MEGA². Κρατήσαμε τον γενικό τίτλο Βασικές γραμμές της κριτικής της πολιτικής οικονομίας που έδωσαν στα χειρόγραφα οι εκδότες του 1939/41, όχι μόνο γιατί μ’ αυτό το χειρόγραφο έγινε παγκόσμια γνωστό, αλλά και γιατί συνοψίζει τον τρόπο που χαρακτηρίζει το κείμενο ο ίδιος ο Μαρξ. Τα Grundrisse είναι ένα έργο τιτάνιας επιστημονικής έρευνας και ανάλυσης, που όχι μόνο άντεξε στις δεκαετίες που πέρασαν, αλλά, θεωρούμε, ότι θα αντέξει και στις νέες προκλήσεις που έρχονται. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όσοι θα έχουν την υπομονή και το κουράγιο να αναμετρηθούν με αυτό το έργο, θα αισθανθούν τα ίδια ανάμικτα αισθήματα έκπληξης και θαυμασμού που μας προκάλεσε αυτός ο μεγαλοφυής φιλόσοφος και διανοούμενος, με την εκπληκτική ευρυμάθεια, την τεράστια ποικιλία των ιδεών, τα απότομα πετάγματα της σκέψης, τη μοναδική ακρίβεια και ακριβολογία, τη θέρμη, το πάθος και την τόλμη στη διατύπωση των ιδεών του.
Ο πρώτος τόμος των Grundrisse πρωτοκυκλοφόρησε από τον «Στοχαστή» το 1989, μιαν εντελώς ξεχωριστή χρονιά, όπου, κατ’ ορισμένους, μαζί με το τέλος του Τείχους του Βερολίνου είχε έρθει και το τέλος του Καρλ Μαρξ και των όποιων θεωριών του. Ήταν η περίοδος που κάποιοι έγραψαν για το τέλος της Ιστορίας.
Δυστυχώς γι’ αυτούς, το τέλος αυτό δεν ήρθε ποτέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου