Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Ξενάκης Παναγιώτης (βιογραφικό)



Ο Παναγιώτης Ξενάκης είναι δημοσιογράφος και ασχολείται με θέματα ερευνητικά, κοινωνικοπολιτικά, ιστορικά, τουριστικά, λαογραφικά (Παιδεία, Γιάννης Ψυχάρης, Ρουκετοπόλεμος του Βροντάδου, Μόστρα των Θυμιανών, βιογραφία του Μητροπολίτη Χίου κ.α.) που παρουσιάστηκαν στο περιοδικό αφιερωμάτων «πολιΈνθετο» του οποίου ήταν υπεύθυνος.
Μεγάλη εντύπωση έκανε το αφιέρωμα για το Γιάννη Ψυχάρη για το οποίο στάλθηκαν ιδιαίτερα κολακευτικές συγχαρητήριες επιστολές από πανεπιστημιακούς. Το αντίστοιχο για τον ρουκετοπόλεμο, αποτελεί μέχρι σήμερα τη μοναδική ουσιαστική έγγραφη πηγή για το παγκοσμίως γνωστό χιώτικο έθιμο της Ανάστασης. Ασχολείται επίσης με την έρευνα και μελέτη της Σφαγής της Χίου.
Έχει πάρει δύο φορές το 1ο βραβείο Ποίησης στους Πανελλήνιους διαγωνισμούς της Χ.Ο.Ν. υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάμεσα από πολλούς διαγωνιζόμενους∙  το 1998 με το «Ζωές» (179 συμμετέχοντες) και το 2000 με το «Έλος του θανάτου» (148 συμμετέχοντες).
Σπούδασε ηλεκτρονικός - τεχνικός Η/Υ όπως και μηχανικός του εμπορικού ναυτικού και μέσω αυτής της ιδιότητας ταξίδεψε σε αρκετές χώρες του κόσμου. Εργάστηκε  σε διαφημιστική εταιρεία των Αθηνών ως κειμενογράφος. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας, επεξεργασίας και γραφιστικής.
Άρθρα του και παρουσιάσεις της δουλειάς του έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στις εφημερίδες «Αδέσμευτος Τύπος», «Απογευματινή», «Βραδυνή», «Εθνικός Κήρυκας Νέας Υόρκης», «Ελεύθερος Τύπος», «Ελευθεροτυπία», «Espresso», «Καθημερινή», «Μακεδονία», «Νέα», «Πρώτο Θέμα» και αρκετές άλλες καθώς και στο in.gr.
Κάποια στιγμή, μάλιστα, άρθρο του («Ευρώ παιδί μου, να σου γνωρίσω τον τούρκο δίδυμο αδελφό σου…» -πρόταση μετατροπής των ευρώ σε χαρτονομίσματα και ομοιότητα της νέας τουρκικής λίρας με το ευρώ-) έφτασε δια μέσω ευρωβουλευτού στο Ευρωκοινοβούλιο και αποτέλεσε την αφορμή να ασχοληθούν τα ΜΜΕ με τις ομοιότητες και άλλων νομισμάτων με το ευρώ...
Δύο άρθρα του επίσης («Πως οι Έλληνες παρουσιάζουμε τους τούρκους» και «188 χρόνια από τη Σφαγή της Χίου»), ανάμεσα από 6.350 άλλα, εισήλθαν στη καλύτερη δεκάδα αναγνωσιμότητας του pathfinder.gr, τέσσερις φορές συνολικά, φτάνοντας έως τη θέση 7 ενώ παραμένουν ψηλά έως τώρα. Τέλος το «Εξαφάνιση άρθρου για τη Σφαγή της Χίου από το ίντερνετ» αναδημοσιεύθηκε από τουλάχιστον 140 ιστοσελίδες. Αρκετά ακόμη άρθρα του παρουσιάζονται ή αναδημοσιεύονται από διάφορα sites.
Διαθέτει φωτογραφικό αρχείο απαρτιζόμενο από 45.000 χιώτικες φωτογραφίες και πλέον, το οποίο διαρκώς μεγαλώνει περιλαμβάνοντας εικόνες ιδιαίτερα από σπάνια τοπία, ακόμη και από τα πιο μακρινά. Εκτεταμένο φωτογραφικό άρθρο του έχει δημοσιευτεί στο ταξιδιωτικό περιοδικό της Ελευθεροτυπίας, «Γεωτρόπιο». Επίσης επένδυσε φωτογραφικά τον τουριστικό οδηγό «Αλήθεια 2006» ενώ το 2003 ήταν υπεύθυνος για τον τουριστικό οδηγό «Χίος: Η αγκαλιά του φεγγαριού» (έρευνα, κείμενα, γενική επιμέλεια).
Δύο φωτογραφίες του έχουν τιμηθεί με Εύφημη Μνεία στα «International Photography Awards 2011» όπου υπήρχαν 8.000 συμμετοχές από 90 χώρες. Η πρώτη φωτογραφία ήταν η «Crab’s Portrait» στην υποκατηγορία Άγρια Ζωή της κατηγορίας Φύση (Επαγγελματίες). H δεύτερη ήταν η «Area of Nea Moni, Chios, Greece» στην υποκατηγορία Νυχτερινή Φωτογράφηση της κατηγορίας Σπέσιαλ (Επαγγελματίες).
Έχει γράψει το δημοσιογραφικό μυθιστόρημα «ΔΙΔΥΜΟΙ ΠΥΡΓΟΙ-Ήμουν κι εγώ εκεί!» το οποίο παρουσιάστηκε με πολλά εκτενή αφιερώματα σε εφημερίδες, ραδιόφωνα, ιστοσελίδες και έχει αποκομίσει άριστες κριτικές. Χορηγός επικοινωνίας του βιβλίου ήταν ο ραδιοσταθμός «ΣΚΑΪ» ενώ η πιο σημαντική ηλεκτρονική παρουσίαση ήταν στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα  www.pathfinder.gr.
Τέλη του ’80, αρχές του ’90 και ενώ το ραδιόφωνο ήταν ακόμη στις χρυσές του εποχές, έκανε μουσικές εκπομπές σε αρκετούς σταθμούς με πιο γνωστές τις ολονύκτιες ροκ εκπομπές στον «Χιακό Λαό» το 1991-92.
Είναι ο ιδιοκτήτης των εκδόσεων «Βίγλα» από τις οποίες εκδόθηκε (τρεις εκδόσεις - 7.300 αντίτυπα) το γνωστό λεύκωμα «Ανεξερεύνητες Ακρογιαλιές της Χίου» για λογαριασμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου και του Δήμου Χίου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας Ανθολογίας Ποιημάτων από το σύνολο των Ελλήνων Ποιητών- Ποιητριών αλλά και ορισμένων ξένων, καθώς επίσης και κειμένων που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Πιθανόν ορισμένοι ποιητές και ποιήτριες να μην έχουν συμπεριληφθεί. Αυτό δεν αποτελεί εσκεμμένη ενέργεια του διαχειριστή του Ιστολογίου αλλά είναι τυχαίο γεγονός. Όσοι δημιουργοί επιθυμούν, μπορούν να αποστέλλουν τα ποιήματά τους

στο e-mail : dimitriosgogas2991964@yahoo.com προκειμένου να αναρτηθούν στο Ιστολόγιο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σεβόμαστε πλήρως τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε δημιουργού, ποιητή και ποιήτριας και επισημαίνουμε πως όποιος δεν επιθυμεί την ανάρτηση των ποιημάτων του ή κειμένων στο παρόν Ιστολόγιο, μπορεί να μας αποστείλει σχετικό μήνυμα και τα γραπτά θα διαγραφούν.

Τέλος υπογράφουμε ρητά ότι το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό και πως δεν η ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου, ποιήματος κτλ γίνεται με μοναδικό στόχο την προβολή της ποίησης και την γνωριμία όλων όσων ασχολούνται με αυτή, με το ευρύτερο κοινό του διαδικτύου.