Σελίδες

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Από τον εμφύλιο στην προσφυγιά / Νίκος Μότσιος


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Νίκος Μότσιος
ΤΙΤΛΟΣ: Από τον εμφύλιο στην προσφυγιά

ISBN 978-960-303-247-2
ΣΕΛΙΔΕΣ: 272, ΤΙΜΗ: 14 Ευρώ

   
Μια αυθεντική μαρτυρία, στην οποία αποτυπώνονται μ’ έναν λιτό, δωρικό τρόπο, τα συγκλονιστικά γεγονότα που συντάραξαν την Ελλάδα, από την έναρξη του Εμφυλίου το 1946, αλλά και όλα όσα ακολούθησαν μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού και την Οδύσσεια των μαχητών του στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που εγκαταστάθηκαν, με μόνιμο πόθο και στόχο τον επαναπατρισμό τους. Μια ζωηρή διήγηση των συμβάντων στα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου και σε εκείνα που ακολούθησαν τον αναγκαστικό εκπατρισμό των πολιτικών προσφύγων στις Ανατολικές χώρες. Αυτό είναι το βιβλίο  του Νίκου Μότσιου, ο οποίος έζησε τα γεγονότα σε πρώτο πρόσωπο, ένα βιβλίο που έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο της σειράς του Στοχαστή με αυθεντικές μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν να είναι μάρτυρες κρίσιμων γεγονότων της νεώτερης Ιστορίας.
    Ο συγγραφέας διηγείται την προσωπική του ιστορία, αλλά και των συντρόφων του, με τον τρόπο που διακρίνει τους αληθινούς αγωνιστές. Προσήλωση και σεβασμός στα γεγονότα, συνειδητή προσπάθεια για την ακριβή καταγραφή τους, ξεχωριστή σεμνότητα που αγγίζει τα όρια της παραλείψεως για όσα ο ίδιος είχε πράξει. Το βιβλίο αυτό του Νίκου Μότσιου είναι ένας φόρος τιμής στους χιλιάδες λαϊκούς αγωνιστές που στελέχωσαν το μεγαλειώδες κίνημα της Εθνικής Αντίστασης κατά της τριπλής φασιστικής κατοχής στην Ελλάδα και που έζησαν το δράμα της «Νικηφόρας Επανάστασης που χάθηκε», οδηγούμενοι κάτω από καθεστώς ωμής τρομοκρατίας στα βουνά και μετά την ήττα στην αναγκαστική εξορία. Είναι η καταγραφή της ιστορίας αυτών που αν και νικήθηκαν στρατιωτικά, δεν υπέκυψαν, δεν απεμπόλησαν τις αξίες και τα ιδανικά τους και εξακολούθησαν να αγωνίζονται για μιαν Ελλάδα ανεξάρτητη, ελεύθερη και δημοκρατική.

Για τον συγγραφέα:

Ο Νίκος Μότσιος γεννήθηκε το 1932 στο χωριό των Γρεβενών, Δεσπότης (Σχίνοβο). Το 1947 κατατάχτηκε εθελοντικά στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Το 1948, στη μάχη του υψώματος Χελώνα στον Γράμμο, τραυματίστηκε στο κεφάλι και οδηγήθηκε σε νοσοκομείο στην Αλβανία. Μετά επέστρεψε στην Ελλάδα και συνέχισε τη δράση του στο τμήμα των σαμποτέρ του Γενικού Αρχηγείου του Δ.Σ.Ε. Βαριά τραυματισμένος, το 1949, πέρασε στις Ανατολικές χώρες και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο στη Ρουμανία. Με πρόταση του ταγματάρχη Φλόγα, προβιβάστηκε στον βαθμό του ανθυπολοχαγού μηχανικού. Το 1966 εγκαταστάθηκε μόνιμα με την οικογένειά του στη Σοβιετική Ένωση και το 1972 αποφοίτησε από το Ηλεκτροτεχνικό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιών της Μόσχας. Εργάστηκε στο Κεντρικό Ταχυδρομείο της Μόσχας και ως αρχιμηχανικός στο τμήμα ηλεκτρομηχανολογίας. Το 1977 επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα. Το 1985 διορίστηκε στο Υπουργείο Γεωργίας ως μηχανικός, όπου και εργάστηκε μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Έχει εκδώσει δύο βιβλία. Το πρώτο, με τίτλο Μια αναδρομή στη δημιουργία και ανάπτυξη του χωριού Δεσπότης (Σχίνοβο) Γρεβενών και το δεύτερο με τίτλο: Οι ήρωες γεννιούνται στη θύελλα. Η ζωή και η δράση του μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου