Σελίδες

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ 2024

 


Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής προκηρύσσει τους εξής Διαγωνισμούς και Βραβεία (2024):

  1. Διαγωνισμός πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη

ΟΡΟΙ

α) Στον Διαγωνισμό πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη μπορούν να λάβουν μέρος συγγραφείς με ηλικία από 18 ετών, χωρίς άλλο ηλικιακό περιορισμό.

β) Υποψήφια προς βράβευση είναι αυτοτελή βιβλία, γραμμένα στην ελληνική γλώσσα (νεοελληνική κοινή ή κυπριακή διάλεκτο), τα οποία έχουν εκδοθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους 2023.

γ) Υποψήφια για βράβευση είναι έργα πολιτών α) με κυπριακή υπηκοότητα· ή β) Ευρωπαίων πολιτών· ή και γ) πολιτών από τρίτες χώρες, με χώρα μόνιμης διαμονής την Κύπρο, τα τελευταία πέντε χρόνια.

δ) Στον Διαγωνισμό δύνανται να λάβουν μέρος ποιητές, πεζογράφοι και θεατρικοί συγγραφείς με αυτοτελές βιβλίο, που συνιστά την πρώτη τους δημοσίευση. Τυχόν δημοσιεύσεις στον ημερήσιο ή περιοδικό έντυπο ή ηλεκτρονικό Τύπο δεν θεωρούνται ως πρώτη δημοσίευση.

ε) Απονέμεται ένα βραβείο για κάθε μία από τις εξής κατηγορίες (Ποίηση, Πεζογραφία, Θέατρο), δηλαδή συνολικά τρία βραβεία.

στ) Κάθε ενδιαφερόμενος/-η υποβάλλει το βιβλίο του στον Διαγωνισμό πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη, αποστέλλοντάς το σε τέσσερα (4) αντίτυπα στην ταχυδρομική διεύθυνση: Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής, Τ.Θ. 28283, Στρόβολος 2092, Λευκωσία-Κύπρος. Μαζί με το βιβλίο αποστέλλονται: α) αντίγραφο πιστοποιητικού γεννήσεως ή ταυτότητας, με βάση το οποίο τεκμαίρεται ότι ο υποψήφιος/η υποψήφια εμπίπτει στα ηλικιακά όρια του Διαγωνισμού· β) Ιδιόχειρη δήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στον Διαγωνισμό. Ταυτόχρονα αποστέλλεται και ηλεκτρονικά η δήλωση ενδιαφέροντος.

ζ) Τα αντίτυπα του βιβλίου που υποβάλλονται στον Διαγωνισμό δεν επιστρέφονται στους συγγραφείς.

η) Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στον Διαγωνισμό Πρωτοεμφανιζόμενου Λογοτέχνη υποβάλλονται κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων είναι η Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024.

  1. Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης»

ΟΡΟΙ

 

α) Το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς απονέμεται σε λογοτέχνες ή μελετητές ή κριτικούς λογοτεχνίας, σε αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς τους στα κυπριακά γράμματα.

β) Για το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς δεν υποβάλλονται υποψηφιότητες εκ μέρους ενδιαφερομένων. Υποψήφιοι για βράβευση είναι α) Κύπριοι λογοτέχνες ή μελετητές ή κριτικοί λογοτεχνίας και β) λογοτέχνες ή μελετητές ή κριτικοί λογοτεχνίας με καταγωγή από οποιαδήποτε άλλη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι με το έργο τους συνέβαλαν σημαντικά στην προώθηση της μελέτης των κυπριακών γραμμάτων και στην προβολή της κυπριακής λογοτεχνίας στο εξωτερικό.

γ) Αρμόδιο για την απονομή του Βραβείου Συνολικής Προσφοράς είναι το Δ.Σ. του Ο.Λ.Κ., το οποίο υπέχει ρόλο κριτικής επιτροπής.

δ) Κάθε μέλος του Δ.Σ. δύναται να υποβάλλει εισήγηση και να τεκμηριώνει την πρότασή του για βράβευση συγκεκριμένου συγγραφέα.

ε) Σε περίπτωση ισοψηφίας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. έχει τη νικώσα ψήφο.

στ) Νοείται ότι ο προς βράβευση συγγραφέας ενημερώνεται από το Δ.Σ. για την απόφασή του να τον τιμήσει με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς. Σε περίπτωση μη αποδοχής του Βραβείου, το Δ.Σ. προχωρεί σε επιλογή άλλου συγγραφέα.

ζ) Το Δ.Σ. θα αποφασίσει για την απονομή του Βραβείου Συνολικής Προσφοράς όχι αργότερα από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2024.

  1. Διαγωνισμός Φιλολογικής Μελέτης – Δοκιμίου – Κριτικής Έκδοσης «Αντώνης Κ. Ιντιάνος»

ΟΡΟΙ

α) Στον Διαγωνισμό Φιλολογικής Μελέτης – Δοκιμίου – Κριτικής Έκδοσης «Αντώνης Κ. Ιντιάνος» μπορούν να λάβουν μέρος συγγραφείς i) με κυπριακή υπηκοότητα ή ii) Ευρωπαίοι πολίτες ή και iii) πολίτες από τρίτες χώρες, με χώρα μόνιμης διαμονής την Κύπρο, τα τελευταία πέντε χρόνια.

β) Υποψήφια προς βράβευση είναι αυτοτελή βιβλία που εμπίπτουν στα ως άνω είδη (φιλολογική μελέτη, δοκίμιο, κριτική έκδοση) και τα οποία έχουν δημοσιευθεί το έτος 2023.

γ) Το επιστημονικό αντικείμενο του υποψήφιου προς βράβευση βιβλίου δύναται να αφορά είτε την κυπριακή λογοτεχνία είτε τις σχέσεις της με την ευρύτερη νεοελληνική λογοτεχνία ή και την παγκόσμια. Περαιτέρω, δύναται να αφορά τη νεοελληνική λογοτεχνία αποκλειστικά, χωρίς κατ’ ανάγκη διασύνδεση με την κυπριακή λογοτεχνία. Δύναται επίσης να αφορά την κριτική έκδοση κειμένων της κυπριακής γραμματείας ή της ευρύτερης νεοελληνικής.

δ) Κάθε ενδιαφερόμενος/-η υποβάλλει το βιβλίο του στον Διαγωνισμό Φιλολογικής Μελέτης – Δοκιμίου – Κριτικής Έκδοσης «Αντώνης Κ. Ιντιάνος», αποστέλλοντάς το σε τέσσερα (4) αντίτυπα στην ταχυδρομική διεύθυνση: Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής, Τ.Θ. 28283, Στρόβολος 2092, Λευκωσία-Κύπρος. Μαζί με το βιβλίο αποστέλλεται ιδιόχειρη δήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στον Διαγωνισμό. Ταυτόχρονα αποστέλλεται και ηλεκτρονικά η δήλωση ενδιαφέροντος.

ε) Τα αντίτυπα του βιβλίου που υποβάλλονται στον Διαγωνισμό δεν επιστρέφονται στους συγγραφείς.

στ) Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στον Διαγωνισμό Φιλολογικής Μελέτης – Δοκιμίου – Κριτικής Έκδοσης «Αντώνης Κ. Ιντιάνος» υποβάλλονται κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου εκάστου έτους. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων είναι η Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024.

  1. Διαγωνισμός φιλολογικής μελέτης δημοσιευμένης στον περιοδικό Τύπο

(α) Στον Διαγωνισμό Φιλολογικής Μελέτης δημοσιευμένης στον περιοδικό Τύπο (εφημερίδες και περιοδικά) μπορούν να λαμβάνουν μέρος συγγραφείς i) με κυπριακή υπηκοότητα· ή ii) Ευρωπαίοι πολίτες· ή και iii) πολίτες από τρίτες χώρες, με χώρα μόνιμης διαμονής την Κύπρο, τα τελευταία πέντε χρόνια.

(β) Υποψήφιες προς βράβευση είναι μελέτες που έχουν δημοσιευτεί το 2023.

(γ) Η θεματική της υποψήφιας προς βράβευση μελέτης μπορεί να αφορά είτε την κυπριακή λογοτεχνία είτε τις σχέσεις της κυπριακής λογοτεχνίας με την ευρύτερη νεοελληνική ή και την παγκόσμια λογοτεχνία.

(δ) Κάθε ενδιαφερόμενος, -η υποβάλλει τη μελέτη του/της στον Διαγωνισμό Φιλολογικής Μελέτης δημοσιευμένης στον περιοδικό Τύπο, αποστέλλοντάς την σε πέντε φωτοτυπημένα αντίγραφα στην ταχυδρομική διεύθυνση: Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής, Τ.Θ. 28283, Στρόβολος 2092, Λευκωσία-Κύπρος. Μαζί με τη μελέτη αποστέλλεται και ιδιόχειρη δήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στον Διαγωνισμό. Ταυτόχρονα, αποστέλλεται και ηλεκτρονικά η δήλωση ενδιαφέροντος.

(ε) Τα φωτοτυπημένα αντίγραφα της μελέτης που υποβάλλονται στον Διαγωνισμό δεν επιστρέφονται στους συγγραφείς.

(στ) Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στον Διαγωνισμό Φιλολογικής Μελέτης δημοσιευμένης στον περιοδικό Τύπου υποβάλλονται κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου έκαστου έτους. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων είναι η Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024.

  1. Διαγωνισμός Μυθιστορήματος

ΟΡΟΙ

α) Στον Διαγωνισμό Μυθιστορήματος μπορούν να λάβουν μέρος συγγραφείς i) με κυπριακή υπηκοότητα ή ii) Ευρωπαίοι πολίτες ή και iii) πολίτες από τρίτες χώρες, με χώρα μόνιμης διαμονής την Κύπρο, τα τελευταία πέντε χρόνια.

β) Υποψήφια προς βράβευση είναι μυθιστορήματα, γραμμένα στην ελληνική γλώσσα (νεοελληνική κοινή ή και στην κυπριακή διάλεκτο), τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε αυτοτελές βιβλίο το έτος 2023.

γ) Κάθε ενδιαφερόμενος/-η υποβάλλει το βιβλίο του στον Διαγωνισμό Μυθιστορήματος, αποστέλλοντάς το σε τέσσερα (4) αντίτυπα στην ταχυδρομική διεύθυνση: Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής, Τ.Θ. 28283, Στρόβολος 2092, Λευκωσία-Κύπρος. Μαζί με το βιβλίο αποστέλλεται ιδιόχειρη δήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στον Διαγωνισμό. Ταυτόχρονα η δήλωση ενδιαφέροντος αποστέλλεται ηλεκτρονικά.

ε) Τα αντίτυπα του βιβλίου που υποβάλλονται στον Διαγωνισμό δεν επιστρέφονται στους συγγραφείς.

στ) Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στον Διαγωνισμό Μυθιστορήματος υποβάλλονται κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου εκάστου έτους. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων είναι η Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024.

6) Διαγωνισμός Ποίησης

α) Στον Διαγωνισμό Ποίησης μπορούν να λαμβάνουν μέρος συγγραφείς i) με κυπριακή υπηκοότητα· ή ii) Ευρωπαίοι πολίτες· ή και iii) πολίτες από τρίτες χώρες, με χώρα μόνιμης διαμονής την Κύπρο, τα τελευταία πέντε χρόνια.

β) Υποψήφιες προς βράβευση είναι ποιητικές συλλογές, γραμμένες στην ελληνική γλώσσα (νεοελληνική κοινή ή και στην κυπριακή διάλεκτο), οι οποίες έχουν δημοσιευθεί το 2023.

γ) Κάθε ενδιαφερόμενος/-η υποβάλλει το βιβλίο του στον Διαγωνισμό Μυθιστορήματος, αποστέλλοντάς το σε πέντε αντίτυπα στην ταχυδρομική διεύθυνση: Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής, Τ.Θ. 28283, Στρόβολος 2092, Λευκωσία-Κύπρος. Μαζί με το βιβλίο αποστέλλεται ιδιόχειρη δήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στον Διαγωνισμό. Ταυτόχρονα η δήλωση ενδιαφέροντος αποστέλλεται ηλεκτρονικά.

δ) Τα αντίτυπα του βιβλίου που υποβάλλονται στον Διαγωνισμό δεν επιστρέφονται στους συγγραφείς.

ε) Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στον διαγωνισμό ποίησης υποβάλλονται κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου εκάστου έτους. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων είναι η Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024.

 

7) Διαγωνισμός Διηγήματος

ΟΡΟΙ

α) Στον Διαγωνισμό Διηγήματος μπορούν να λαμβάνουν μέρος συγγραφείς i) με κυπριακή υπηκοότητα· ή ii) Ευρωπαίοι πολίτες· ή και iii) πολίτες από τρίτες χώρες, με χώρα μόνιμης διαμονής την Κύπρο, τα τελευταία πέντε χρόνια.

β) Τα υποβαλλόμενα έργα πρέπει να είναι αδημοσίευτα, γραμμένα στην ελληνική γλώσσα (νεοελληνική κοινή ή και στην κυπριακή διάλεκτο)

γ) Ποίηση: Υποβάλλεται ένα ποίημα με έκταση μέχρι 100 στίχους.

δ) Διήγημα: Υποβάλλεται ένα διήγημα με έκταση μέχρι 2500 λέξεις.

ε) Τα έργα υποβάλλονται σε έντυπη μορφή (δακτυλογραφημένα – γραμματοσειρά times new roman – μέγεθος γραμμάτων 12), σε πέντε αντίγραφα.

στ) Κάθε συμμετέχων/-ουσα αναγράφει στην πρώτη σελίδα ψευδώνυμο και εξαψήφιο διακριτικό αριθμό.

ζ) Το όνομα του/της συμμετέχοντος / -ουσας μαζί με το ψευδώνυμο και τον διακριτικό αριθμό αναγράφονται σε σημείωμα το οποίο εσωκλείεται σε μικρό φάκελο που τοποθετείται μαζί με τα αντίγραφα των κειμένων και αποστέλλεται στον Ο.Λ.Κ.

η) Τα έργα  αποστέλλονται στην ταχυδρομική διεύθυνση: Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής, Τ.Θ. 28283, Στρόβολος 2092, Λευκωσία-Κύπρος.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων είναι η Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024.

8) Διαγωνισμός σατιρικού ποιήματος «Τεύκρος Ανθίας»

ΟΡΟΙ

α) Στον διαγωνισμό σατιρικού ποιήματος «Τεύκρος Ανθίας» μπορούν να λαμβάνουν μέρος συγγραφείς i) με κυπριακή υπηκοότητα· ή ii) Ευρωπαίοι πολίτες· ή και iii) πολίτες από τρίτες χώρες, με χώρα μόνιμης διαμονής την Κύπρο, τα τελευταία πέντε χρόνια.

β) Τα υποβαλλόμενα ποιήματα πρέπει να είναι αδημοσίευτα, γραμμένα στην ελληνική γλώσσα (νεοελληνική κοινή ή και στην κυπριακή διάλεκτο). Πρέπει να εμπίπτουν στο είδος της σατιρικής ποίησης, χωρίς να εμπεριέχουν αναφορές που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως λίβελλος.

γ) Υποβάλλεται ένα ποίημα με έκταση μέχρι 100 στίχους.

δ) Τα έργα υποβάλλονται σε έντυπη μορφή (δακτυλογραφημένα – γραμματοσειρά times new roman – μέγεθος γραμμάτων 12), σε πέντε αντίγραφα.

ε) Κάθε συμμετέχων/-ουσα αναγράφει στην πρώτη σελίδα ψευδώνυμο και εξαψήφιο διακριτικό αριθμό.

στ) Το όνομα του/της συμμετέχοντος / -ουσας μαζί με το ψευδώνυμο και τον διακριτικό αριθμό αναγράφονται σε σημείωμα το οποίο εσωκλείεται σε μικρό φάκελο που τοποθετείται μαζί με τα αντίγραφα των κειμένων και αποστέλλεται στον Ο.Λ.Κ.

ζ) Τα έργα αποστέλλονται στην ταχυδρομική διεύθυνση: Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής, Τ.Θ. 28283, Στρόβολος 2092, Λευκωσία-Κύπρος.

η) Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στον διαγωνισμό σατιρικής ποίησης υποβάλλονται κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου εκάστου έτους. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων είναι η Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024.

Τα βραβεία των Διαγωνισμών του Ο.Λ.Κ. θα απονεμηθούν σε Τελετή που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου 2024. Το βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης» θα απονεμηθεί σε ξεχωριστή τελετή.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

ΑΛΛΙΩΣ (απόσπασμα)

του Δημήτρη Κάσσαρη

ΠΟΙΗΣΗ


Ίσως και νάναι ποίηση εκείνο όπου ο ορίζων
Σημάδι ισχνό που η όραση το σχηματοποιεί
Κι εκείνου όπου οι λέξεις του πίδακας αναβλύζων
Τους άφτερους στο πέταγμα κι αλάφρωμα μυεί  


Ίσως και νάναι ποίηση ο λόγος ο ιριδίζων
Που εντός του ταξιδιωτικές περιγραφές ποιεί
Σε όσα ακριβά μυήθηκε στης ύπαρξης το μείζων
Το νάμα όπου αναζήτησε αχόρταγα να πιεί








                 ΨΥΧΗ


Κάτι ανασαίνει, αιωρείται στον αέρα
Ανάμεσα από σκόνη, σωματίδια και ρύπους
Κάτι βαθύ, γι’ αυτούς που υψώνουνε κεραία
στο άφαντο και πιάνουνε μηνύματα και χτύπους

Κάποιου άλλου κόσμου φωτεινού, ευρύ, σαν σάλα
Ασύνορου και άπειρου, διαθλασμένου τόπου
Απ’ της ψυχής τα υψηλά και τα μεγάλα
του πνεύματος τ’ ανέσπερα τοπία του ανθρώπου

                       

                     



                     
                                           

                                                                                            



             ΝΙΟΤΗ



Είπα να δώσω το όνομά σου
Σ’ αυτό το βρέφος ποίημα
Που τυχαία καθώς γεννιόταν
Με ρώτησε:


Τι ώρα είναι σήμερα;
Κι εγώ του έδειξα εσένα
Μπα! Πήγε κιόλας Άνοιξη;
είπε



                     ΟΙΝΟΧΟΟΣ                            

                                          

                                          

                                     Στον Μάνο Χατζιδάκι                                                            

                                         
Μουσικομάγος  γητευτής, του αιώνα επίλεκτος 
Περήφανος του πνεύματος ιππότης
Καρπός της τέχνης της ζωής, χυμούς αστείρευτος,
Ώριμος κι άγουρος, του έρωτα της νιότης


Ταγός εργάτης, ποιητής, νέος ακούραστος
Προστάτης των τεχνών και των γραμμάτων.
Ανθός κι αγκάθι, στα κοινά, κρουστός ασίγαστος
Του πάθους, της ζωής και των πραγμάτων


Δημιουργίας δεξαμενή, γλυκά λουστήκαμε,
Ήχο και λόγο, οινοχόος η μορφή σου
Το νάμα όσοι ήπιαμε απ’ αυτή γερά δεθήκαμε
Καϊκια-μνήμες, στην απάνεμη ακτή σου





                  
                         FOR SALE

                 
Διεθνές απόσπασμα μυρίων σκοπευτών πολιορκητών
Στης Θηρασιάς τους ώμους αναμένει
Ηλιοβασίλεμα, εκποιείται, ιλουστρασιόν, “επί σκοπόν”
Κατάνυξη και γύπες κρεμασμένοι

Σε περισκόπια ακριβείας, χίλιες κάμερες, φακοί
Φωτιά ψηφιακή, συμπιεσμένη
Από τ' ακρόπρωρο της Οίας, ώρα Αιγαίου συλλεκτική
Μαγεία πριν το δείπνο αναρτημένη


Κι οι καλλιτέχνες υψηλών προδιαγραφών κι οι ποιητές
Μιας νέας επικερδούς δημιουργίας    
Πως νοιώθουν ξέχωροι, στο σώμα τους, βουβοί ενατενιστές
Με βάθος και καπνό Σκανδιναβίας            


Απ’ το λυκόφως και μετά, αναλαμβάνουν οι ελεγκτές
«Μαζεύτε τα, μαγέματα, αυταπάτες
Κοστίζουν Αύγουστο οι ώρες, τα δωμάτια- ψυχές
Ο ήλιος παζαρεύει νέους Πελάτες»

                                                                  

                                   



                 

                     ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ



Σε ταξιδεύω
Περνώντας τη μαύρη θάλασσα του κορμιού σου
Ανάμεσα από ναυάγια κι εφήμερους θησαυρούς
Ασήμια ψάρια του βυθού σου αναλαμπές
Χείλια υγρά που ηδονή ανοιγοκλείνουν
Το «πάρε με» το λάγνο σου το «έλα»


Ξαναδιαβάζω τα θολά σου όλα, τα μισά και τα τίποτα
Κι ολοένα απ’ την αρχή, μακριά σ’ ανακαλύπτω
Καπνός εκεί που υψώνεσαι του ορίζοντα αυταπάτη
Φεύγεις; Έρχεσαι; Δεν υπάρχεις;

Ανεξάντλητη η ευρύχωρη απουσία σου
Έρημος πλούτος η γενναιοδωρία σου
Ξένη πατρίδα η γυμνή σου επιβεβαίωση

                                    




                                                                                 

           ΒΙΔΑ



Aνάμεσα στα εργαλεία
Στο κελάρι της λήθης
Ανάστροφο κατσαβίδι μνήμης
Σπρέι παραγραφής λαθών
Χαρτιά που στέγνωσαν αναγνώσεις
Μπαγιάτικοι έρωτες εδώ
Στοιβαγμένα χρόνια εκεί
Ξεθώριασαν απόηχους πίσω-πίσω


Κι’ εκείνη η βίδα η στραβή
Που χρόνια πάσχιζε στον τοίχο ματαιότης


Ποιος ήταν- πότε ήταν εκεί;
Εγώ αν ήμουν δεν μ’ αναγνωρίζω
Μετά την απομάκρυνση εκ του πάθους
Ουδείς εαυτός αναγνωρίζεται


Ανέβηκα τη σκάλα ευχαριστημένος
Από την τακτοποίηση
Αν και συχνά τα βράδια
Στα δάχτυλα ανάμεσα
Κρυφά στριφογυρνά
Εκείνη η βίδα η στραβή

Για κάποιον τοίχο απ’ την αρχή

Να ματαιοπονήσει





 ΑΫΠΝΙΑ





Απόψε το μέλλον
Δεν έκλεισε μάτι
Λες και θα ξημέρωνε 
“εδώ και τέλος”
Ή ένα αείποτε σήμερα


Η νύχτα γύρισε πλευρό
Μπρούμυτα οι ώρες
Ματαιοπονούσαν
Στο μαξιλάρι μου
Ανάσκελα τόσα τίποτα
Βολόδερναν στο ταβάνι


Απ’ έξω μια γριά καρότσα
Βαρύ φορτίο έσερνε
Στο λιθόστρωτο τα χρόνια

                                                                           

                                                        





ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2006                                                                 



                                         Σ’ εκείνη την παρέα 



Μεγαλόνησος η αγάπη
Στου καιρού την αυταπάτη
Λιβυκό ζεστό χρυσάφι
Η ψυχή γλυκά που ετράφη
Απ’ τ’ ομορφοείδωτο!


Σπάνια εικόνα που εθεάθη
Πλοίο σαν όραμα απ’ τα βάθη
Που η μπουρού στεριά βογκούσε
Και στ’ ανάβαθα ζητούσε
Κάτι ανεξακρίβωτο


Μεγαλόνησος παρέα
Στα ελαφρά και στα σπουδαία
Στ’ αρμυρίκι η απλωσιά του
Αγιοσκέπαστη η δροσιά του
Μεσημέρι πύρινο


Μεγαλόνησος μνημείο
Βενιζέλος, τ’ αρχηγείο
Και της μάχης το σημάδι
Ολοκαύτωμα Αρκάδι
Μα και τ’ άγιο σύγκλινο


Μεγαλόνησος η μνήμη
Για ότι αμάραντο απομείνει
Λόγια, αισθήματα και νύξεις
Με ημερομηνία λήξης
Κάποιου Αυγούστου παλαιότης
Που εδοξάσθη η ωραιότης!

                                                        

                                            Δημήτρης Κάσσαρης        

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

ΠΟΙΗΣΗ / Αλεξανδρής Γιώργος



Του  έλεγε να καταφύγει  στην ποίηση,
γιατί μπορούσε ως μύστης να την υπηρετήσει,
στην τέχνη της να υψωθεί,
να λυτρωθεί στη δημιουργία
και να μεταλάβει της ζωής την ομορφιά,
στίχο το στίχο, στροφή τη στροφή
κι απ’ τη θεία τούτη μετάληψη
τόσοι πιστοί προσκυνητές και λειτουργοί να πιούνε.

Αρνήθηκε τη σιωπή, φοβήθηκε και τον ύμνο,
γιατί η ποίηση δεν είναι του λόγου σμίλεμα
ούτε έμπνευση του απείθαρχου μυαλού.
Απέχει από την τέχνη και τη σπουδή
και δε συνθέτει πανδαισία
ούτε  έκφραση είναι και επικοινωνία.

Είναι οργή και σπαραγμός,
άλγος και ορρωδία,
κατάβαση είναι στα σκοτεινά του θανάτου,
και μοίρασμα και σκόρπισμα της ψυχής.
Είναι κραυγή απ’ την άβυσσο,
ανάστασης πισωγύρισμα,
γεννησημιού το φύτρο,
φως αστραπής που φλογίζει των αδύτων
και φαίνονται στο μεγαλείο τους,
τ’ ανθρώπινα τα πάθη.

Του έλεγε να αρμενίζει της ζωής,
με θάλασσα το στοχασμό και άνεμο το λόγο.
Οι λέξεις κόκκινα πανιά,
οι στίχοι του κατάρτια,
μακριά από αβάσταχτα λιμάνια
και ανυπόφορες στεριές.

Ανεπιτήδευτα της νύχτας αδελφοποιτοί,
το βίωσαν και οι δυο,
με ταυτισμένη σκέψη.
Δεν είναι η ποίηση διαφυγή
και γλίστρημα στο χρόνο,
ούτε καταφυγή κι  αρμένισμα ονείρου.

Οδύνη  είναι  στο αδιέξοδο,
παράδοση  στη μοναξιά  τ’ απείρου,
πρόκριμα κι αγλάισμα της προσδοκίας,
αρχέγονη της ουτοπίας ρήτρα,
υψιπετές της ψυχής λευτέρωμα
και της συνείδησης εναγκαλισμός.
Γι αυτό και δεν διαβάζεται,
παρά ομολογείται.

  Γιώργος  Αλεξανδρής

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Ομόνοια - Άνω Πετράλωνα / Θωμάς Γκόρπας. Από την ποιητική συλλογή :Σπασμένος καιρός (1957)

Κορίτσι-εξουσία του λεωφορείου μέσα στο βράδυ
κάθεσαι πλάι μου όπως
ξανθό άνθος πίσω από φράχτην όπως
άστρο που περπατάει στον κόρφο μου
κι όμως μου λέει: Θα φύγω.
Κάθεσαι πλάι μου βουλιάζεις μες στα μάτια μου
όπως σ' ένα τοπίο που θέλεις μα δεν μπορείς να τ' αγαπήσεις
σχεδιάζοντας μες στη σιωπή που σε κρατάει δεμένη
τον αγαπημένο σου.
Πάντα πνιγμένη μες στα μάτια μου
πάντα δεμένη απ' τη σιωπή
αναπολώντας μουσικές παλιές να 'ρθουν και να σε λευτερώσουν
μα οι μουσικές δεν έρχονται κι εσύ
κάθεσαι πλάι μου
πάντα πνιγμένη μες στα μάτια μου
πάντα δεμένη απ' τη σιωπή
με την καρδιά σου λαβωμένη σαν μικρό πουλί
με την ομορφιά σου ακυβέρνητη σαν μικρό παιδί
κάθεσαι πλάι μου
σαν άνθος και σαν άστρο και σαν έρωτας που θέλει
μα δεν μπορεί.