Σελίδες

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

η ζωή του Καρυωτάκη ξανά στην Κρατική Τηλεόραση



Πρόκειται για μία από τις πιο αξιόλογες ελληνικές σειρές των τελευταίων ετών που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του σημαντικού έλληνα ποιητή Κώστα Καρυωτάκη.

Την Τετάρτη 17/10 στις 22:05 η σειρά θα προβληθεί ξανά σε επανάληψη από τη ΝΕΤ. Αποτελείται από 20 επεισόδια, όπου περιγράφεται η σχέση του Κώστα Καρυωτάκη με τη Μαρία Πολυδούρη, ένα από τα γνωστότερα ειδύλλια που έχει καταγραφεί ως μια ερωτική ιστορία γεμάτη πάθος και πόνο, ζωντανεύει στην οθόνη . Πρόκειται για μια  ποιοτική σειρά εποχής, με γυρίσματα στην Καλαμάτα, τη Σύρο, το Γαλαξίδι, την Πρέβεζα, την Αθήνα, το Παρίσι, το Βουκουρέστι. Στο ρόλο του Κώστα Καρυωτάκη, ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος, ενώ τη Μαρία Πολυδούρη υποδύεται η Μαρία Κίτσου. Εκείνος, ένας εύθυμος, δραστήριος και κοινωνικά ενεργός διανοητής. Εκείνη μια θυελλώδης προσωπικότητα, ευαίσθητη, τρυφερή και υπέρμαχη της γυναικείας χειραφέτησης. Θα συναντηθούν στη Νομαρχία Αττικοβοιωτίας τον Απρίλιο του 1922, στην ακμή της νιότης τους, χωρίς να υποπτεύονται την τραγωδία που έγραψε γι' αυτούς η μοίρα.Παρότι η εικόνα που διαμορφώθηκε στο παρελθόν για τη σχέση τους, ήταν η αδιέξοδη συμπόρευση δύο αντιφατικών προσωπικοτήτων, σήμερα διαπιστώνουμε πως κοινωνικοί και πολιτικοί λόγοι διαμόρφωσαν αυτή τη σχέση, που εκτυλίσσεται παράλληλα με μεγάλα ιστορικά γεγονότα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εποχή, που άλλοτε άμεσα και άλλοτε έμμεσα αποτυπώνεται και στην ιστορία μας.Σενάριο - σκηνοθεσία: Τάσος ΨαρράςΠαίζουν: Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Μαρία Κίτσου, Μενέλαος Χαζαράκης, Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Εκάβη Ντούμα, Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Μαίρη Ιγγλέση, Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Αρμένης, Γιώργος Μωρογιάννης, Βασίλης Καραμπούλας, Μάνος Βακούσης, Ουρανία Μπασλή, Ηλίας Λογοθέτης.

Στο 1ο επεισόδιο θα δούμε: Η έναρξη του  Α' Παγκοσμίου πολέμου βρίσκει την Ελλάδα χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα. Απ' τη μια ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι Φιλελεύθεροι που επιθυμούν την έξοδο της χώρας στον πόλεμο με το μέρος των συμμάχων, κι απ' την άλλη ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Β'  και οι  μοναρχικοί, που υποστηρίζουν την ουδετερότητα, η οποία είναι φανερό πως εξυπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα. Το 1915 ο Βενιζέλος χάνει την εξουσία στην Αθήνα, οι σύμμαχοι  αποβιβάζουν δυνάμεις  στη Θεσσαλονίκη, κέντρο του μακεδονικού μετώπου, και ο Βενιζέλος προσκαλείται από το «Κίνημα της Εθνικής Άμυνας» όπου σχηματίζει τη λεγόμενη Κυβέρνηση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 1916. Η Ελλάδα έχει πλέον δύο Κυβερνήσεις. Τη φιλοβασιλική του καθηγητή Σπύρου Λάμπρου στην Αθήνα και του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Αρχές  Νοεμβρίου 1916, οι σύμμαχοι θέλοντας να ασκήσουν πίεση προς τον Κωνσταντίνο βομβαρδίζουν στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας με αρκετούς νεκρούς και επιβάλλουν οικονομικό αποκλεισμό. Μετά την απομάκρυνσή τους ξεσπά κύμα βίας και τρομοκρατίας στην πόλη με στόχο  βενιζελικούς. Την ίδια εποχή συγκροτείται η φοιτητική φάλαγγα, παραστρατιωτική οργάνωση που με πρόφαση την απόκρουση των εισβολέων συσπειρώνει αρκετούς φοιτητές έτοιμους να υπερασπισθούν την τιμή και την ανεξαρτησία της Πατρίδας, στην ουσία όμως να στηρίξουν τον Κωνσταντίνο και τον θρόνο.  Ανάμεσά τους ο φοιτητής της Νομικής Κώστας Καρυωτάκης που καθώς αντιλαμβάνεται τους απώτερους σκοπούς της φάλαγγας γρήγορα την εγκαταλείπει. Στο μεταξύ  το 1917  ο  Κωνσταντίνος  αναγκάζεται να εγκαταλείψει την  χώρα, στο θρόνο ανέρχεται ο Αλέξανδρος κι ο Βενιζέλος επιστρέφει ως πρωθυπουργός στην Αθήνα. Όπως συνέβαινε τότε, την ανάρρηση στην εξουσία ενός κόμματος ακολουθούσαν ευμενείς μεταθέσεις  των δημοσίων υπαλλήλων που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, ενώ δυσμενείς μεταθέσεις ή και απολύσεις στους πολιτικούς αντιπάλους του. Έτσι, ο φιλομοναρχικός νομομηχανικός Γεώργιος Καρυωτάκης μετατίθεται δυσμενώς στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο μέχρι τότε τελών σε δυσμένεια καθηγητής φιλολογίας και οπαδός των Φιλελευθέρων Ευγένιος Πολυδούρης επιστρέφει  στην Καλαμάτα, πόλη που προϋπηρετούσε.Μαζί του η γυναίκα του Κυριακή, οι δυο γιοι του, Κώστας και Βαγγέλης και οι τρεις κόρες του, Ευτέρπη, Βιργινία και  Μαρία, η κατοπινή ποιήτρια, που είχε ήδη παρουσιάσει κάποια δείγματα του ταλέντου της. Παρά  το δυσμενές λόγω του πολέμου κλίματος, η νεολαία εύρισκε και τότε τον τρόπο να διασκεδάζει.  Σ' ένα χορό του Λυκείου των  Ελληνίδων ο Κώστας  θα γνωρίσει την Ειρήνη που σπουδάζει στην Ακαδημία. Η παλαιότερη φιλία του με την Άννα Σκορδύλη απ' τα Χανιά, μια κοπέλα που εκτιμά ιδιαίτερα η οικογένειά του,  λόγω και της αποστάσεως,  δεν εξελίσσεται.


Παραγωγή:Ελληνική
Παίζουν: Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Μαρία Κίτσου, Μενέλαος Χαζαράκης, Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Εκάβη Ντούμα, Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Μαίρη Ιγγλέση, Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Αρμένης, Γιώργος Μωρογιάννης, Βασίλης Καραμπούλας, Μάνος Βακούσης, Ουρανία Μπασλή, Ηλίας Λογοθέτης
Σκηνοθέτης: Τάσος Ψαρράς
Σενάριο: Τάσος Ψαρράς
Φωτογραφία: Γιώργος Αργυροηλιόπουλος
Σκηνικά: Γιούλα Ζωϊοπούλου
Ενδυματολόγος: Ιουλία Σταυρίδη
Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου
Εκτέλεση Παραγωγής: Παπανδρέου Α.Ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου